Nieuwe verzoeningspoging bij Lanxess

Vorige week kwam de discussie tussen werkwilligen en stakers bij Lanxess in de openheid. ©Wim Kempenaers (WKB)

De socialistische en christelijke arbeidersbonden bij butylrubberfabriek Lanxxes Rubber NV uit Zwijndrecht zitten dinsdag vanaf 10.30 uur samen bij de sociaal bemiddelaar voor een nieuwe verzoeningsvergadering, op initiatief van sectorfederatie essenscia en de directie van Lanxess.

'We hebben hier om gevraagd', zegt Lanxess-woordvoerder Philippe Van Wassenhove. 'We willen hier zo snel als mogelijk uitraken.'

Volgens vakbonden en directie is de afloop momenteel moeilijk te voorspellen.

De nieuwe poging komt er na een woelige week voor het bedrijf, dat intussen in de zevende stakingsweek zit. Vorige maandag was er al een urenlange verzoeningspoging die op niets uitdraaide. Dinsdag verscheen een open brief van kaderleden en bedienden waarin arbeiders werden opgeroepen om hun wil tot werken te laten horen, wat woensdag resulteerde in een optocht van een aantal arbeiders naar de Lanxess-fabriek.

Vrijdag verklaarde de directie dat er 'wel degelijk' concrete sluitingsscenario's klaarliggen als de staking niet op korte termijn opgelost raakt.

Donderdag vindt normaliter nog een personeelsvergadering plaats, waar de bonden de arbeiders willen bevragen over hun verwachtingen.

Sinds 6 maart staken de arbeiders bij het chemiebedrijf na afgesprongen cao-onderhandelingen. De voornaamste eis van de bonden momenteel is de opname van bepaalde interne procedures in de cao. De directie benadrukt dat ze zelf eindverantwoordelijke is voor de leiding van een fabriek. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud