Nippon Shokubai start uitbreiding in Antwerpse haven

Het Japanse chemiebedrijf Nippon Shokubai is in Zwijndrecht gestart met de uitbreiding van zijn fabriek voor superabsorberende polymeren, die onder meer in luiers worden verwerkt.

In Zwijndrecht is dinsdag symbolisch de bouw van start gegaan van de uitbreiding bij chemiebedrijf Nippon Shokubai, dat in Zwijndrecht superabsorberende polymeren (SAP) produceert. Onder anderen de CEO van Nippon Shokubai, Masanori Ikeda, en provinciegouverneur Cathy Berx staken een schop in de grond.

Nippon heeft op de terreinen van Ineos Oxide al een installatie voor SAP's, een kunststof die onder meer wordt gebruikt in luiers en maandverbanden. Maar door de toenemende vraag naar luiers wordt de capaciteit uitgebreid van 60.000 naar 160.000 ton per jaar. Ook zal acrylzuur worden geproduceerd, de grondstof voor SAP, met een capaciteit van 100.000 ton per jaar. Vanuit Antwerpen zal de hele Europese markt worden beleverd.

Het project kost naar verwachting 350 miljoen euro en levert zowat 70 extra jobs op. Antwerpen wordt daarmee de grootste productieplaats van het bedrijf buiten Japan. De ingebruikname van de uitbreiding is gepland voor mei 2018.

'We zijn trots dat deze substantiële expansie naar Antwerpen is gehaald. Dit is op basis van vertrouwen', zei fabrieksmanager Roel De Vil. De internationale directie noemde Antwerpen een zeer belangrijk bolwerk voor het bedrijf en bedankte de Vlaamse overheid voor de samenwerking rond het expansieproject.

Claire Tillekaerts, hoofd van Flanders Investment & Trade, benadrukte dat er goede banden zijn tussen ons land en Japan: 'Er zijn meer dan 300 Japanse bedrijven in België actief, goed voor 25.000 tot 30.000 jobs.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud