Oleon start groene chemie in Vlaanderen

©Michiel Wijnbergh/Hollandse Hoogte

Het Gentse Oleon investeert 8 miljoen euro in een installatie om chemische producten op basis van dierlijke vetten – en niet op basis van petroleum - te produceren. Groene chemie dus. Uniek in Vlaanderen. ‘Wij doen waar anderen over praten’, zegt CEO Chris Depreeuw.

Oleon, gevestigd in de Gentse havenzone, is bij ons vooral bekend als biodieselproducent. ‘Maar we willen af van dat imago’, zegt CEO Chris Depreeuw. ‘Biodiesel is misschien maar tien procent van onze business.’

Oleon zal op zijn site in Evergem een natuurlijke versie van propyleen glycol produceren. Dat is een chemische bouwsteen die nuttig is in bijvoorbeeld vloeibare wasmiddelen, kunststoffen voor windmolenwieken en producten om vliegtuigvleugels ijsvrij te maken. Het is de eerste expansie van Oleon in Vlaanderen sinds de bouw van de biodieselfabriek in 2007.

Oleon ontstond in 2001 als een afsplitsing van Petrofina. Oleon is gespecialiseerd in oleochemie, zijnde de chemische verwerking van plantaardige en dierlijke vetten. Oleon heeft wereldwijd een marktaandeel van zo’n 5 procent.

De sector wordt sinds de rush op palmolie gedomineerd door Maleisische en Indonesische producenten. Oleon is de enige grote speler die nog overblijft in Europa, dankzij de focus op ‘speciale’ producten.

Oleon verwerkt vooral dierlijke vetten tot vetzuren (detergenten, cosmetica, verven, …) en biodiesel, met glycerine (kauwgum, sigaretten) als bijproduct. Die glycerine zal in de nieuwe installatie verder omgezet worden tot propyleen glycol.

Oleon telt 700 werknemers verspreid over 6 sites waarvan de grootste in België. De omzet bedroeg vorig jaar 600 miljoen euro met een bedrijfskasstroom van zo'n 50 miljoen euro.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud