Advertentie
Advertentie

Onkruidverdelger Roundup 'wellicht' kankerverwekkend

©rv

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is Roundup, de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld, 'wellicht' kankerverwekkend. Nederland heeft alvast de verkoop van Roundup verboden, België nog niet.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) publiceerde vrijdag een studie waaruit blijkt dat glyfosaat, een chemische stof die wordt gebruikt in Roundup, 'wellicht' kankerverwekkend is. Wellicht, omdat is bewezen dat de stof kanker veroorzaakt bij muizen, maar bij mensen is dat volgens de onderzoekers minder makkelijk aan te tonen.

Roundup is de meest verkochte onkruidverdelger ter wereld. Niet alleen landbouwers maken er  gebruik van, ook voor consumenten thuis is het product beschikbaar.

De lidstaten kunnen niet zomaar een verbod invoeren, dus we houden dat in beraad tot de EU-analyse af is.
Sven Heyndrickx
FOD Volksgezondheid

Nederland heeft meteen beslist de verkoop aan particulieren uit voorzorg te verbieden, meldt De Morgen. België heeft dat nog niet gedaan. Ons land wacht een studie van Europa af. Die herevalueert glysofaat. 'De lidstaten kunnen niet zomaar een verbod invoeren, dus we houden dat in beraad tot de EU-analyse klaar is', zegt Sven Heyndrickx van de federale overheidsdienst Volksgezondheid.

De Bond Beter Leefmilieu (BBL) roept de Belgische overheid op  Roundup zo snel mogelijk uit de handel te nemen. 'De verkoop aan particulieren moet onmiddellijk stoppen. Zo'n gevaarlijk goedje in een dichtbevolkte omgeving gebruiken, is niet verantwoord', stelt Freek Verdonckt, expert landbouw en voeding van de BBL.

Monsanto , de producent van Roundup, verzet zich tegen de bevindingen van de WGO en vraagt een onderhoud met de onderzoekers. Eerdere studies waren immers steeds in het voordeel van Roundup. De Verenigde Staten keurden in 2013 een grotere dosis glyfosaat in de herbicide nog goed, zij het voor gebruik in de landbouw. Volgens Monsanto is de hoeveelheid glyfosaat in Roundup voor thuisgebruik veel kleiner.

Wat de WHO verklaard, is tegenstrijdig met tientallen jaren aan onderzoek van overheidsinstanties wereldwijd.
Monsanto

'Wat de WGO verklaart, is strijdig met tientallen jaren onderzoek van overheidsinstanties wereldwijd', stelt Monsanto. Het Amerikaanse bedrijf wijst er nog op dat er ook bij de WGO geen bewijs is dat Roundup tot (meer) kanker leidt.

Roundup wordt gebruikt in 160 landen. Monsanto boekte in 2014 een omzet van 15,85 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud