'Oud' Solvay houdt nieuw Solvay op koers

©REUTERS

De chemiegroep scoort over het tweede kwartaal beter dan verhoopt, met dank aan de 156 jaar jonge roots van de multinational.

Solvay   scoorde over het tweede kwartaal over de hele lijn beter dan analisten verwachtten, gelet op de sombere vooruitzichten die de nieuwe CEO Ilham Kadri in mei schetste. De omzet van de chemiereus steeg 2 procent naar 2,65 miljard euro, terwijl analisten gemiddeld op 2,62 miljard euro rekenden. De brutobedrijfswinst daalde 3 procent naar 624 miljoen euro, een stuk beter dan de consensus van 594 miljoen euro. 

'Macro-economisch zijn er veel kopwinden', herhaalt Kadri. 'Daarmee focussen we op de zaken waar we wél controle over houden, namelijk cashflow en kostenbeheersing.'

F-35

Opvallend: opnieuw waren het vooral de twee afdelingen die eigenlijk de komende jaren voor groei moeten zorgen die een rem zetten op de winst.

DE DRIE MOTOREN VAN SOLVAY

Advanced Materials: kunststoffen voor onder meer smartphones (bv. hittebestendige omhulsels) en lichtgewichtmaterialen voor de auto- en de luchtvaartsector.

  • Omzet: 1,18 miljard (+5%).
  • Ebitda: 300 miljoen (-14%).

Advanced Formulations: chemische toepassingen voor onder meer de industrie (bv. schaliegaswinning) en consumptie (bv. shampoo, roomijs).

  • Omzet: 751 miljoen (-3%).
  • Ebitda: 138 miljoen (-6%).

Performance Chemicals: natriumcarbonaat (bv. detergenten, glas), waterstofperoxide (bv. bleekmiddel).

  • Omzet: 723 miljoen (+3%).
  • Ebitda: 224 miljoen (+14%).

Advanced Materials, dat onder meer lichtgewicht en dus energiezuinige composietmaterialen voor vliegtuigen en auto's produceert, zag door de crisis in de autosector en de verzadigde markt voor smartphones vergeleken met het sterke voorjaar van 2018 de winstbijdrage 14 procent zakken naar 300 miljoen euro.

De vliegtuigtak presteerde wel sterk, mede dankzij de aanpikkende orders voor het F-35-gevechtsvliegtuig. Pro memorie: in elke F-35 zitten voor ongeveer 1 miljoen dollar Solvay-producten. Kadri minimaliseert de impact van de 737 MAX, het vliegtuigtype dat Boeing na twee crashes sinds dit voorjaar wereldwijd aan de grond moet houden. 'We leveren aan vele luchtvaartprogramma's en onze productie is flexibel, zodat we composieten waar nodig snel naar andere programma's kunnen heroriënteren'.

Bij Advanced Formulations was er een terugval van 6 procent naar 138 miljoen euro, door kostenbesparingen in de Amerikaanse olie- en gassector.

7 november

De sterkhouder is de oorspronkelijke kernactiviteit en in principe de meest conjunctuurgevoelige tak van de 156 jaar jonge chemiegroep: Performance Chemicals, de producent van natriumcarbonaat en waterstofperoxide. Die krikte dankzij sterke prijzen zijn winstbijdrage 14 procent op naar 224 miljoen euro. Een kleine helft van die stijging is wel te danken aan een eenmalige meevaller van 12 miljoen euro, rond de schikking van een Europees energiecontract. 

Netto zakte de winst van de groep het afgelopen kwartaal 6 procent naar 318 miljoen euro, ook beter dan verhoopt. Ook de operationele vrije kasstroom verbeterde en was nu 123 miljoen positief, tegenover een cash burn van 118 miljoen in het eerste kwartaal. 

Kadri handhaaft haar voorzichtige outlook voor 2019: een stabiele tot licht lagere bedrijfswinst. Die winstmotor weer doen aanslaan, wordt de grootste job van de nieuwe CEO de komende jaren. Daarom kijken beleggers en analisten al een tijd reikhalzend uit naar het strategisch plan van de groep.

Voor die D-day is nu een datum vastgeprikt: 7 november, ook de dag van de publicatie van de derdekwartaalcijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud