Pesticide dicamba bezorgt Bayer nieuwe kater

Een nieuwe tegenslag treft Bayer. De Duitse chemiereus is in de VS, samen met BASF, veroordeeld tot een boete van 265 miljoen dollar (244 miljoen euro) voor het gebruik van het pesticide dicamba.

Een Amerikaanse kweker van perziken had Bayer en BASF voor de rechter gedaagd omdat zijn perzikbomen niet bestand waren tegen het gebruik van dicamba. Dat is een populair pesticide, maar omstreden omdat het zich makkelijk verspreidt en minder resistente planten doodt. Net als de onkruidverdelger Roundup is dicamba al vele jaren vlot verkrijgbaar op de markt.

De rechtbank in Cape Girardeau, in de staat Missouri, veroordeelde de twee chemiereuzen tot een zware boete. Welk deel van de schadevergoeding Bayer en BASF elk moeten betalen, is niet duidelijk.

Door de veroordeling dreigen nog 140 schadeclaims bij de rechtbank te belanden. Bayer benadrukt dat dicamba geen gevaren inhoudt voor gewassen zolang de gebruikers de instructies volgen. Het bedrijf kondigt aan in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Nieuwe klap

Voor Bayer is de veroordeling een nieuwe klap. Net als Roundup behoort dicamba tot het gamma van Monsanto, het bedrijf dat Bayer voor een slordige 63 miljard dollar in 2018 gekocht heeft. 'De uitspraak is zonder twijfel negatief voor Bayer', zegt analist Dennis Berzhanin van Pareto Securities.

Professor Carl Tobias, die aan de universiteit van Richmond zulke massadossiers op de voet volgt, raadt Bayer aan snel in te grijpen. 'Hoe sneller je dit vuur gedoofd krijgt, hoe beter. Want als elke dicambazaak leidt tot een veroordeling van meer dan 250 miljoen dollar, dan ontstaat een nieuwe miljardenkopzorg voor het bedrijf.'

‘Hoe sneller Bayer dit vuur gedoofd krijgt, hoe beter'.
Carl Tobias
Professor Universiteit Richmond

Over de onkruidverdelger Roundup, die mogelijk kankerverwekkend zou zijn, stapelen de rechtszaken zich op. Afhankelijk van de bronnen zijn al 50.000 tot 75.000 claims ingediend. Bayer probeert al maanden tot een vergelijk te komen met de klagers. De chemiegigant is bereid 8 miljard dollar op tafel te leggen voor de huidige claims, en nog eens 2 miljard dollar te reserveren voor toekomstige rechtszaken.

Koers aan herstel bezig

De nieuwe schadevergoeding betekent dat de druk op Bayer-topman Werner Baumann toeneemt. Hij is de architect van de overname van Monsanto. In april vorig jaar weigerden de aandeelhouders al kwijting te verlenen voor zijn beleid.

Ook op de beurs veroorzaakt de zaak beroering. Het aandeel van Bayer moest in Frankfurt meer dan 2 procent prijsgeven. Toch is Bayer al enkele maanden bezig aan een gestage opmars. Sinds het dieptepunt op 16 juni 2019, toen de bodem van 52,53 euro werd bereikt, is de koers met 44 procent gestegen. Voor veel aandeelhouders is dat een magere troost, want in april 2015 piekte Bayer op 143 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud