nieuwsanalyse

Plotse Ierse avances plaatsen Recticel-top voor dilemma

Kingspan aast op de divisie van Recticel die de klassieke isolatiepanelen voor de bouw maakt. ©ID Photo Agency / Jonas Lampens

De Ierse bouwmaterialenreus Kingspan doet verrassend een nieuwe gooi naar het goudhaantje van Recticel, de isolatietak. Het is nu onder anderen aan ex-Bpost-CEO Johnny Thijs om te beslissen over het voortbestaan van het bedrijf.

Never settle. Nooit berusten. Het is een van de motto’s van de Ierse familie Murtagh, die aan het roer staat van het bouwmaterialenconcern Kingspan. Het zijn geen loze woorden: negen jaar na een eerste poging proberen de Murtaghs opnieuw de begeerde bouwisolatiedivisie van Recticel in te palmen. Met een dubbele verrassing: zowel qua timing als wat de inhoud van hun voorstel betreft. Wat betekent dat voor Recticel?

Waar kent u Recticel van?

Recticel, waarvan de roots teruggaan tot 1778 en een buskruitfabriek in Wetteren, is een gewezen onderdeel van de Generale Maatschappij. De groep legt zich toe op schuimrubber en heeft vier divisies: soepelschuim voor allerlei toepassingen (van sponzen over zetels tot geluidsdemping voor vliegtuigen), interieuronderdelen voor auto’s, isolatie voor gebouwen en slaapcomfort (matrassen en lattenbodems). De kans dat u meerdere producten van Recticel gebruikt, is dus groot.

Wat wil Kingspan?

Kingspan verrast met een ongevraagd en niet-bindend bod van 700 miljoen euro op de divisies isolatie en soepelschuim van Recticel. Er waren voor zover bekend geen signalen dat zo’n bod er zat aan te komen. Recticel diende dan ook in allerijl te reageren. Ook de FSMA was verrast: de beurswaakhond vernam het nieuws volgens onze informatie via het persagentschap Bloomberg. Kingspan was niet verplicht de FSMA in te lichten.

Biedingen op onderdelen van beursgenoteerde bedrijven zijn erg zeldzaam in ons land.

Biedingen op onderdelen van beursgenoteerde bedrijven zijn erg zeldzaam in ons land. Het is Kingspan te doen om de isolatietak, die nauw aansluit bij zijn eigen activiteiten. Soepelschuim zal het bij succes meteen doorschuiven naar een niet nader bekende derde partij, waarmee Kingspan een exclusieve deal sloot. De belangrijkste concurrenten van die Recticel-tak zijn Vitafoam (VK), FoamLine (Rusland) en Carpenter (VS). Isolatie is het goudhaantje van Recticel. In omzet is de divisie maar goed voor 19 procent van heel de groep, maar in brutobedrijfswinst (ebitda) is dat 43 procent.

Kennen Recticel en Kingspan elkaar?

Absoluut. In 2010 bood Kingspan al op de isolatiedivisie, maar het werd toen wandelen gestuurd. Sindsdien wordt het geregeld genoemd als mogelijke vrijer. Beide kennen elkaar ook van een alliantie voor industriële isolatie die Recticel in 2015 verliet. Kingspan is voorts vertrouwd met ons land omdat het hier enkele afdelingen heeft, onder meer door de overname van het West-Vlaamse staalplatenbedrijf Joris Ide. Het bedrijf heeft een lange historiek van overnames. Door uitgekookte deals en een focus op isolatie kon het veel groter worden dan Recticel, dat op de pechstrook van de bouwsector bleef staan.

Hoe reageert Recticel?

Na zes uur stuurde Recticel, dat zich voor de rest in compleet stilzwijgen hulde, een kort persbericht de wereld in. Daarin staat in essentie dat de raad van bestuur, met gewezen Bpost-topman Johnny Thijs als voorzitter, het bod gaat ‘analyseren in overeenstemming met zijn fiduciaire plicht’. Recticel slaat de deur dus niet meteen dicht, bijvoorbeeld door het bod als te laag van de hand te wijzen.

Welke opties heeft Recticel?

De Ieren spelen het slim: anders dan in 2010 bieden en tegelijk de markt inlichten, waardoor de druk toeneemt. En met een bod op onderdelen terra incognita verkennen op regelgevend vlak. Ze maken het extra moeilijk door meteen voor twee van de vier stukken van Recticel te gaan, goed voor 62 procent van de omzet en 83 procent van de brutobedrijfswinst. Zonder twijfel weten ze dat Recticel al lang een koper zoekt voor zijn autotak, maar dat het die voorlopig niet vindt door de crisis in de autosector.

De Ieren spelen het slim: anders dan in 2010 bieden en tegelijk de markt inlichten, waardoor de druk toeneemt.

Daardoor hebben CEO Olivier Chapelle, Thijs en de andere bestuurders in essentie twee mogelijkheden: doorgaan op eigen kracht, maar door de beperkingen zoals de schulden met de handrem op. Of Recticel uitkleden zodat enkel de kleinste en kwakkelende tak slaapcomfort overblijft, naast een berg cash, en de groep haar bestaansreden verliest. In het eerste scenario kunnen de aandeelhouders, de holding Bois Sauvage op kop, hen verwijten dat ze een mooie kans laten schieten. Want een royale beurskoers of dito dividenden zitten er voorlopig niet in.

Wat niet helpt, is dat de analisten in hun eerste reacties verdeeld zijn. Het beurshuis Kepler Cheuvreux sprak van ‘een kolossaal bod dat niet kan worden genegeerd’. Degroof Petercam denkt dat de twee takken meer waard zijn (750 miljoen). KBC Securities noemt het geen onweerstaanbaar en ‘heel opportunistisch’ bod.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud