Advertentie

PPG verhoogt bod op AkzoNobel fors

©ANP

Het Amerikaanse PPG biedt nu 27 miljard euro op de Nederlandse verfgroep AkzoNobel, of 6,75 euro meer per aandeel.

PPG Industries  heeft zijn bod op de Nederlandse verfgroep AkzoNobel  aanzienlijk verhoogd. Het Amerikaanse verf-en chemieconcern is nu bereid 96,75 euro per aandeel op tafel te leggen, wat in totaal neerkomt op bijna 27 miljard euro. Dat is 7,5 procent hoger dan het vorige bod. In een reactie laat AkzoNobel-CEO Ton Büchner weten dat het Nederlandse bedrijf het verhoogde bod 'zorgvuldig' zal 'evalueren en beoordelen'.

Tot nu toe hield Büchner de avances van PPG af met een voorstel de afdeling speciaalchemie af te splitsen. AkzoNobel hoopt op die manier 'significante aandeelhouderswaarde op korte, middellange en lange termijn' te creëren. Om zijn aandeelhouders te sussen zouden die dit jaar 1,6 miljard euro ontvangen: 1 miljard euro als uitzonderlijk dividend plus een verhoging van 50 procent van het gewone dividend.

Finale bod

We reiken de laatste keer de hand naar u en de AkzoNobel-board.
Michael McGarry
CEO en voorzitter PPG

In een persmededeling benadrukt PPG dat dit het laatste en finale bod is. 'We reiken deze laatste keer de hand naar u en de raad van bestuur van AkzoNobel om uw standpunt te herbekijken en met ons mee te werken aan de creatie van uitzonderlijke waarde voor alle AkzoNobel-aandeelhouders', zegt voorzitter en CEO Michael McGarry van PPG in een open brief.

PPG bood eerder 90 euro per aandeel voor AkzoNobel, dat de avances van de Amerikanen tot dusver resoluut van de hand wees. Van de nu geboden 96,75 euro per aandeel, inclusief het nog door AkzoNobel te betalen slotdividend, zal 61,50 in contanten worden voldaan.

Ingeslapen

Büchner slaagde er de afgelopen jaren in de winstmarge van het ingeslapen AkzoNobel op te tillen naar 10,8 procent. Maar om het niveau van verfgiganten als PPG, Sherwin Williams en Valspar te halen - met marges van meer dan 15 procent - is meer nodig. Zware besparingen bijvoorbeeld, vinden analisten. En meer organische groei.

De vrees bestaat bij analisten en beleggers dat de afsplitsing van de chemietak - via een verkoop of een beursgang - de bedrijfswaarde niet zal verhogen. Zulke operaties zijn complex, tijdrovend en risicovol.  Bovendien dreigt een 'overblijvend' AkzoNobel met groeiambities meer te zullen betalen voor overnames.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud