Advertentie

PPG: Volgend bod op AkzoNobel is vijandig

Michael McGarry verhoogt de druk op AkzoNobel om in te gaan op zijn overnamebod. ©ANP

Michael McGarry, de topman van het Amerikaanse verfbedrijf PPG, verhoogt de druk op het Nederlandse AkzoNobel om het overnamebod van PPG te aanvaarden.

Dat werd gisteren fors verhoogd met 7,5 procent tot 27 miljard euro. AkzoNobel-CEO Ton Büchner liet toen zuinigjes weten dat 'zorgvuldig' te 'evalueren en beoordelen'. Vandaag houdt AkzoNobel  zijn aandeelhoudersvergadering.

Nemen ze bij Akzo Nobel geen contact met ons op, dan is het duidelijk dat dat aandeelhouders zich veel zorgen gaan maken.
Michael Mc Garry
CEO PPG

In een interview in de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad doet Michael McGarry, de CEO van PPG , er nog een schepje bovenop. Hij dringt aan op een omstandig antwoord van AkzoNobel waarom het weigert in gesprek te gaan over het bod. Hij vindt ook dat de aandeelhouders uitleg moeten krijgen over de nieuwe strategie, die vorige week tijdens een beleggersdag in Londen uit de doeken werd gedaan. 

Vijandig

In het interview waarschuwt McGarry dat dit het 'laatste, volledige en redelijke bod, dat erg dwingend is. We willen voldoende tijd hebben met het oog op 1 juni', gaf hij hierover als reden. 'Als we een openbaar bod uitbrengen - waar we niet graag voor kiezen - dan moet dat volgens de Nederlandse overnamewetgeving voor 1 juni. Dat komt in de ogen van de meeste mensen over als een vijandig bod.'

'We verwachten dat ze de praktijk van 'good governance' volgen', voegt McGarry er nog aan toe. 'Dan nemen ze dus contact met ons op. Doen ze dat niet, dan is het duidelijk dat dat aandeelhouders zich veel zorgen gaan maken.'

Dood geld-aandeel

McGarry stelt dat AkzoNobel een 'dood geld-aandeel' is. Daarmee verdedigt hij dat de overname voor een derde in aandelen PPG zou betaald worden. 'Het aandeel AkzoNobel noteerde tien jaar geleden op 55 euro, en onlangs op 64 euro. Alle aandeelhouders die wij hebben gesproken - en dat zijn de top 20 en nog meer - juichen het toe als ze aandelen PPG in plaats van Akzo krijgen.'

Tot nu toe hield Büchner de avances van PPG af met een voorstel de afdeling speciaalchemie af te splitsen. AkzoNobel hoopt zo 'significante aandeelhouderswaarde op korte, middellange en lange termijn' te creëren. Om zijn aandeelhouders te sussen zouden die dit jaar 1,6 miljard euro ontvangen: 1 miljard euro als uitzonderlijk dividend plus een verhoging van 50 procent van het gewone dividend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud