Advertentie
Advertentie

PREVIEW: Guargom en wisselkoersen spelen Solvay parten

Morgen voorbeurs publiceert Solvay zijn kwartaalresultaten, en goed nieuws wordt daar niet bepaald verwacht.

De analistenconsensus houdt het op een bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen (rebitda) van 487 miljoen euro (-12% tegenover dezelfde periode vorig jaar). Dat is een iets minder sterke daling dan in het tweede kwartaal, maar niet van aard om de analisten erin te laten geloven dat Solvay zijn al bijgestelde jaarprognose nog haalt. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers stelde het management die prognose bij tot 1,877 miljard euro rebitda voor 2012, waar eerder sprake was van ‘minstens 1,88 miljard’. De consensus gaat veeleer richting 1,84 miljard.

Wat zwaar weegt op Solvay, is inmiddels bekend maar het blijft spelen: in 2012 werden piekprijzen gehaald voor guargom, en die tijd is voorbij. Guargom is een natuurlijk product uit de zaden van de guarplant, dat onder meer kan worden gebruikt als voedingsadditief maar waarvan ook werd ontdekt dat het van pas komt bij de winning van schaliegas. Een klein pluspunt voor Solvay zou kunnen zijn dat de afbouw van de voorraden aan guarproducten in de olie- en gasindustrie tegen het eind van het tweede kwartaal fors minderde. Toch houdt de lage guargomprijs, plus ongunstige wisselkoersen voor vooral de Indiase roepie en de Braziliaanse real, de rebitda van de divisie Consumer Chemicals 15 -16 procent lager dan vorig jaar, op – volgens de consensus – 92 miljoen euro.

Analisten wijzen er ook op dat het effect van de verkoop van CO2-uitstootrechten, wat de cijfers voor het tweede kwartaal nog wat ondersteunde, uitgewerkt is aangezien Solvay al die rechten al de deur uit had voor het jaar halfweg was.

Voor de iets verdere toekomst ziet het er ook steeds moeilijker uit om het doel van 3 miljard rebitda te halen tegen 2016, zoals CEO Jean-Pierre Clamadieu zich bij de fusie met Rhodia sterk maakte. De consensus rekent nu op 2,2 miljard in 2015 – drie maanden geleden werd nog 2,25 miljard ingecalculeerd. De kloof met het doel van 3 miljard één jaar later, wordt steeds groter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud