Advertentie

Prijs voor Recticel-pakket van Bois Sauvage ligt vast

Bois Sauvage vond de tijd rijp om zich te ontdoen van zijn pakket Recticel-aandelen. ©jonas lampens

De prijs waartegen de holding Bois Sauvage haar Recticel-belang van 27 procent verkoopt aan het Oostenrijkse Greiner ligt vast en zal niet stijgen. Zo luidt het bij de holding, die ook niet zal instemmen met een 'gifpilconstructie'.

De Oostenrijkse plasticfabrikant Greiner heeft sinds vorige week een overeenkomst op zak om het belang van 27 procent in Recticel van de hoofdaandeelhouder Bois Sauvage over te kopen. Het betaalt de holding van de familie Paquot 13,50 euro per aandeel. Dat brengt Bois Sauvage 204 miljoen euro op, waarvan een meerwaarde van 101 miljoen.

Greiner doet ook een bod op de rest van de aandelen van het Belgische chemiebedrijf. Het hoopt tegen 13,50 euro per aandeel minstens 50 procent plus één aandeel van Recticel vast te krijgen.

De prijs die Greiner voor de aandelen van Bois Sauvage betaalt, is definitief, tenzij de algemene vergadering van Recticel 'bepaalde beschermingsmaatregelen zou goedkeuren’, luidde het begin deze week in een verduidelijking van de Oostenrijkers. Maar wat als Greiner zijn bod op de Vlaamse industriële groep moet verhogen om de bruid binnen te halen? Of als er een hoger bod komt van een witte ridder, een tegenkandidaat?

Dat verandert niets aan de prijs van 13,50 euro, valt te horen aan de Wildewoudstraat in hartje Brussel, waar Bois Sauvage gehuisvest is. Loopt de genoteerde holding dan geen geld mis? Mogelijk wel, geeft men er toe. Maar men bekijkt er de zaken op de langere termijn. 'Ik snap dat er vragen rijzen. Maar we hebben beslist ons belang te verkopen voor de koersopstoot van de jongste dagen en de verhoogde winstverwachtingen. De omstandigheden waren toen anders', zegt een betrokkene. Greiner hapte toe nadat Bois Sauvage bij enkele tussenpersonen zijn intentie om het belang te verkopen had bekendgemaakt.

Bois Sauvage onderstreept dat er bitter weinig geïnteresseerden waren de afgelopen jaren om het belang in Recticel over te nemen. Nu was er wel een kandidaat. het besliste die kans niet te laten schieten.

Concentratie

Met de cash die Bois Sauvage zal opstrijken kan de holding haar schulden verlagen en op zoek gaan naar nieuwe investeringsopportuniteiten. Eind 2020 torste Bois Sauvage een schuld van 115,5 miljoen euro. Met de exit uit de schuimrubberspecialist komt Bois Sauvage ook tegemoet aan een veelgehoorde kritiek: de zware concentratie van de portefeuille in slechts enkele bedrijven, zoals Umicore, United Belgian Chocolate Group (Neuhaus, Jeff de Bruges), de zakenbank Berenberg, en het kunststoffenbedrijf Noël.

Stemintentie

Bois Sauvage liet donderdag ook weten dat het op de buitengewone algemene vergadering van Recticel op 25 mei alle agendapunten zal goedkeuren, behalve de creatie van een nieuw toegestaan kapitaal dat gelijk is aan 20 procent van het huidige geplaatste kapitaal. Op dat punt zal de holding tegenstemmen.

Dat punt lijkt dus begraven, want het moest met 75 procent worden goedgekeurd en Bois Sauvage bezit 27 procent van Recticel. Dat Bois Sauvage tegenstemt, is niet verwonderlijk. De goedkeuring van dat punt zou de deal met Greiner tenietdoen. En de holding zou dan geen 204 miljoen zien binnenkomen voor zijn Recticel-aandelen.

Recticel misnoegd over ontwerpbod Greiner

Recticel is ontstemd dat het Oostenrijkse Greiner, dat de Belgische chemiegroep wil overnemen, al een ontwerpprospectus daarover bij de beurswaakhond FSMA heeft ingediend, nog voor een gepland overleg tussen de twee partijen maandag.

Recticel benadrukt dat de ontwerpprospectus geen rekening houdt met zijn naar boven herziene verwachtingen voor 2021. De chemiegroep gaf woensdag in een tradingupdate aan dat de winst zal verdubbelen. Ze zette zo druk op Greiner.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud