Recticel-aandeel noteert boven biedprijs Greiner

Recticel-CEO Olivier Chapelle. ©Tim Dirven

Dat het aandeel niet harder terugvalt na de plotse klim donderdag geeft aan dat beleggers het bod slechts als een startschot in de saga zien.

Het aandeel van de chemiegroep Recticel tuimelde maandagmiddag bij de hervatting van de handel tot 12 procent naar 13,30 euro. Donderdag was het aandeel in de late handel bij hoge volumes fors hoger gegaan.

Vrijdag schorste de beurswaakhond FSMA de handel, even later bleek dat rivaal Greiner op de Belgen aast. De Oostenrijkers hebben al een akkoord met de Brusselse holding Bois Sauvage, die haar belang van 27 procent tegen 13,5 euro per aandeel van de hand doet.

Analisten beschouwen de geboden prijs als laag en stippen aan dat het bod niet echt rekening houdt met de goede vooruitzichten voor de rendabele isolatietak, een structurele groeier nu almaar meer mensen gewapend met overheidspremies hun woonst energiezuinig maken. Recticel koopt tijd door in een korte mededeling te zeggen 'meer informatie' nodig te hebben over het bod van Greiner.

Startschot

Na de initiële terugval herstelt het aandeel tot boven de biedprijs van Greiner. Meteen een signaal dat beleggers ervan uit gaan dat de avances van de Oostenrijkers slechts het startschot zijn in dit verhaal.

De kans is klein dat Greiner met de geboden prijs behalve Bois Sauvage veel andere aandeelhouders over de streep zal trekken. 'Enkele van de aandeelhouders waarmee we dit weekend praatten, lijken niet bereid bij deze waardering te verkopen', merken ING-analisten Maxime Stranart en Stijn Demeester op.

Tegelijk is het voor Recticel een weinig aantrekkelijk vooruitzicht dat een Europese rivaal een blokkeringsminderheid in het aandeelhouderschap zou krijgen. En dan belooft 25 mei boeiend te worden.

Die dag is er een buitengewone aandeelhoudersvergadering met op de agenda - puntjes 1.3 en 1.4 - onder meer de machtiging aan de management om tot 20 procent van het kapitaal nieuwe aandelen uit te geven. Dit voor 'strategische acquisities', potentieel 'ten voordele van één of verscheidene personen'. Die bepaling lijkt de deur open te zetten voor een 'witte ridder', een derde partij die potentieel Greiner in het kapitaal kan verwateren.

Recticel, jarenlang een underperformer op de Brusselse beurs, is onder CEO Olivier Chapelle aan een transformatie bezig. Dit vooral via een dubbele deal in 2020. Met eerst de verkoop van de afdeling soepelschuim in het voorjaar en vervolgens in het najaar de grootste overname ooit, die van de Zwitserse specialist in technisch schuim FoamPartner.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud