Recticel biedt forse korting bij kapitaalronde

©Photo News

Recticel lanceert zijn kapitaalverhoging met voorkeurrecht voor bestaande aandeelhouders. Het geeft de nieuwe aandelen uit aan 3,20 euro per stuk.

Met de transactie wil Recticel maximaal 76 miljoen euro om de balans op te kuisen. 'De schulden liggen te hoog in verhouding met het eigen vermogen. Dat is geen gezonde situatie', erkende CEO Olivier Chapelle onlangs in een interview. 'We kunnen groeien met wat we hebben. Maar voor grote expansieprojecten zijn middelen nodig. Die zijn er niet.' Door de verse miljoenen, krijgt het bedrijf opnieuw ruimte om te investeren.

Bestaande aandeelhouders hebben een voorkeurrecht. Voor 5 bestaande aandelen, kunnen ze vier nieuwe kopen aan 3,20 euro per stuk. Dat is een korting van 25 procent (uitleg zie kader). Een aanzienlijke korting, wat typisch is voor een bedrijf waar het 'van moetens' is.  

Hoofdaandeelhouder Bois Sauvage heeft al aangegeven al zijn voorkeurrechten uit te oefenen. De holding heeft een belang van 28,7 procent waardoor die een kleine 22 miljoen euro extra in Recticel pompt. Veel keuze heeft de holding ook niet. Het is ofwel geld bijsteken, ofwel zich voor bijna de helft laten verwateren. Aandeelhouders kunnen inschrijven van 23 april tot 7 mei. In die periode zijn ook de voorkeurrechten apart verhandelbaar op de Brusselse beurs.

De uitgifteprijs van 3,20 euro betekent een korting van 40% tegenover de slotkoers (5,35 euro) maandag, maar dat is net als bij Tessenderlo en Cofinimmo niet de relevantste vergelijkingsbasis.

Vanavond gaan er immers twee coupons van het aandeel af die voor de aandeelhouder geld waard zijn: die voor het dividend over boekjaar 2014 en die met het recht om tegen korting op de kapitaalverhoging in te tekenen.

Eerst het dividend van bruto 20 cent. Dat brengt de koers op 5,15 euro. Dan het inschrijvingsrecht. Wie intekent heeft voor elke vijf aandelen van 5,15 euro er dan vier bij van 3,20 euro. Dat zijn er negen, met een gemiddelde kostprijs van 4,283 euro. Dat is op dit ogenblik de theoretische koers van Recticel. Anders gesteld: het aandeel van 5,35 euro splitst vanavond in:

-        Een aandeel van 4,283 euro

-        Een dividend van 0,20 euro

-        Een inschrijvingsrecht van 0,867 euro, ofte 4/5 van het prijsverschil tussen 4,283 euro en 3,20 euro.

 

Uit een persbericht deze ochtend blijkt trouwens dat het management dit jaar beterschap verwacht. Het mikt op een winstgroei (recurrente bedrijfskasstroom) van 10 procent. Na vijf opeenvolgende jaren waarin de ebitda daalde, is er dus mogelijk licht aan het einde van de tunnel. Een kanttekening: het management startte ook 2014 met de ambitie om 10 procent extra rebitda te draaien. Het werd uiteindelijk een krimp van 10 procent. 

Recticel mikt op 10 procent meer rebitda in 2015. Dat zou de eerste stijging in vijf jaar tijd zijn.

De omzet steeg in het eerste kwartaal met 4,2 procent tot 343,4 miljoen euro, onder andere dankzij positieve wisselkoerseffecten. Alle divisies tekenden groei op. Maar nog belangrijker is dat ook de 'winstgevendheid positief evolueert'. De problemen die Recticel in het tweede halfjaar van vorig jaar kende, zijn intussen grotendeels opgelost. De prijzen voor polyolen, een van de belangrijkste grondstoffen van Recticel, zijn namelijk weer gedaald. En de operationele problemen in de divisie Soepelschuim zijn 'in aanzienlijke mate' opgelost.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud