Advertentie

Recticel: 'Greiner-bod onderwaardeert bedrijf aanzienlijk'

©SISKA VANDECASTEELE

De Belgische chemiegroep zegt alle strategische alternatieven voor het 'ongevraagde' bod van de Oostenrijkse rivaal te zullen onderzoeken.

De ontmoeting in Brussel op Pinkstermaandag heeft de stellingenoorlog tussen Recticel en zijn Oostenrijkse kandidaat-overnemer Greiner niet bekoeld, eerder integendeel. Dat leert een kort persbericht van Recticel dinsdagochtend.

'Na grondig beraad is de raad van bestuur van Recticel van oordeel dat het ongevraagd voorwaardelijk bod van Greiner (...) de vennootschap aanzienlijk onderwaardeert', klinkt het. De bestuurders menen ook dat het bod, ter waarde van 13,50 euro per aandeel, 'geen rekening houdt met de positie en de legitieme belangen van alle belanghebbenden'.

De vergadering met Greiner heeft ons standpunt alleen bevestigd.
Raad van bestuur Recticel

De ontmoeting met Greiner heeft het standpunt van de raad van bestuur 'alleen maar bevestigd'.

De Belgische chemiegroep zegt nu 'alle strategische alternatieven' te zullen onderzoeken, 'inclusief haar standalonestrategie'. En dat in het belang van alle belanghebbenden, inclusief de aandeelhouders.

Déjà vu met dubbele twist

Recticel is weer aanbeland in de positie van twee jaar geleden. Toen moesten de Belgen een bod van de bouwmaterialenreus Kingspan afketsen. Achteraf bleek dat de Ieren onder één hoedje speelden met Greiner. Nu is de kans reëel dat de Oostenrijkers bij een succesvol bod de rendabele isolatietak doorspelen aan Kingspan.

Toch zijn er twee grote verschillen. Het eerste is dat Recticel twee jaar geleden een logisch doelwit was, na jarenlange 'underperformance'. Intussen tekende de groep onder CEO Olivier Chapelle voor een opgemerkte transformatie, vooral dankzij een dubbele deal in 2020.

In het voorjaar verkocht Recticel de afdeling soepelschuim, in het najaar volgde de grootste overname ooit, die van de Zwitserse specialist in technisch schuim FoamPartner. Daardoor kan Recticel de standalonestrategie geloofwaardiger verdedigen.

Het tweede verschil maakt die standalone behalve geloofwaardiger echter ook minder waarschijnlijk. In tegenstelling tot Kingspan in 2019 begon Greiner deze lente niét met lege handen de aanval. De Oostenrijkers hebben zich al verzekerd van een blokkeringsminderheid, via een deal met grootaandeelhouder Bois Sauvage.

Die Brusselse holding heeft al laten weten op de buitengewone aandeelhoudersvergadering dinsdag elke poging om Greiner via een gifpil buitenspel te zetten, te zullen afblokken (zie inzet).

Aandeel in aanloop naar (B)AV geschorst

De beurshandel in Recticel is vandaag tot nader order opgeschort, meldt de beurswaakhond FSMA. Dit in afwachting van de resultaten van de (buitengewone) aandeelhoudersvergadering vandaag. Het meest besproken is punt 1.3 van de buitengewone vergadering, waar het management toestemming vraagt om zonder voorafgaande goedkeuring het kapitaal met 20 procent te verhogen om 'strategische acquisities' te realiseren.

Met die gifpil kan het management van Recticel Greiner fors verwateren, maar het agendapunt maakt geen kans. Grootaandeelhouder Bois Sauvage heeft al laten weten tegen te zullen stemmen. En omdat de holding 27 procent van de aandelen controleert, wordt de vereiste meerderheid van 75 procent zeker niet bereikt.

De blokkeringsminderheid die Greiner verworven heeft, maakt het 'vriendelijker' kandidaat-overnemers een stuk minder makkelijk. Idem voor het standalonescenario: dat oogt niet bijster realistisch zolang een rivaal elke belangrijke beslissing kan blokkeren.

De beurskoers van Recticel noteert sinds de bekendmaking van het bod een stuk boven de geboden prijs van 13,50 euro (zie grafiek). Dat suggereert dat beleggers ervan uitgaan dat er een hoger bod komt, van ofwel Greiner ofwel een 'witte ridder'.

Analisten omschrijven het Greiner-bod als karig. De Oostenrijkers betalen naar schatting 8,5 keer de verwachte brutobedrijfswinst (ebitda) over 2021. Dat is minder dan de 10 keer de ebitda die Greiner betaalde om Recticel bij de joint venture Eurofoam uit te kopen.

Het bod lijkt ook niet echt rekening te houden met de sterke groeivooruitzichten voor isolatie. Die afdeling is al jaren de meest rendabele van Recticel en staat potentieel voor jaren sterke groei, nu veel Europeanen gewapend met overheidspremies hun woning energiezuiniger willen maken.

Vergadering Recticel-Greiner baart een muis

De vergadering waar Recticel en Greiner maandag voor het eerst oog in oog stonden, baarde een muis. Dat het er niet hartelijk aan toe ging, is een understatement.

De meeting in de kantoren van Allen & Overy, het advocatenkantoor dat Recticel adviseert in het dossier, duurde volgens onze informatie amper één uur.

Naar verluidt waren er een tiental aanwezigen. Voor Recticel ging het om CEO Olivier Chapelle, voorzitter Johnny Thijs en hun adviseurs van JPMorgan en Allen & Overy. Aan de overkant van de tafel zaten Greiner-CEO Alex Kühner, zijn financieel directeur Hannes Moser, de algemeen secretaris van het Oostenrijkse bedrijf en een vertegenwoordiger van adviseur BNP Paribas.

Recticel kreeg er geen gedetailleerde uitleg over de waardering van het bod van Greiner (13,5 euro per aandeel), noch over het toekomstproject van de Oostenrijkers. Die beloofden dat ze 'voor de lange termijn' in Recticel zitten. Dat ze de Belgische chemiegroep niet overtuigden, kwam tot uiting in het persbericht van Recticel dinsdagmorgen. Daarin staat dat het bod van Greiner 'het bedrijf aanzienlijk onderwaardeert'. MS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud