nieuwsanalyse

Recticel houdt deur open voor Kingspan

Kingspan isolatie ©Kingspan

Aan de juiste prijs en tegen de juiste voorwaarden kan er gepraat worden, laten de Belgen weten. 'Genoteerd', klinkt het kort in Ierland.

De Wetterse schuimrubberproducent verwierp vrijdagmorgen het bod van het Ierse Kingspan – in samenwerking met het Oostenrijkse Greiner – op zijn afdelingen Isolatie en Soepelschuim.

Samengevat zegt Recticel  aan de Ieren dat hun voorstel van 700 miljoen euro de betrokken activiteiten onderwaardeert, geen rekening houdt met de negatieve (fiscale) gevolgen van de ontmanteling van de groep én dat Recticel daarna zal verschrompelen tot een weinig leefbaar matrassenbedrijf met een berg cash. Thanks, but no thanks, is de boodschap.

Een reactie die tal van analisten hadden verwacht. Zij vonden het bod van Kingspan op z’n minst karig.

Overnamestratego

Boeken toe dan maar? Verre van. Want Recticel had vrijdag ook een verrassing in petto in de overnamestratego die het op afstand met de Ieren uitvecht.

Zo blijkt opeens dat Kingspan 'eerder dit jaar' Recticel ook al benaderd hebben met een 'voorwaardelijk, niet-bindend' overnamebod van 10 euro per aandeel op het hele bedrijf. De groep legde dat naast zich neer, waarop Kingspan midden april met zijn partieel bod kwam aankloppen – alvorens op 23 april nog eens met de mogelijkheid van een volledige overname te zwaaien.

Men kan vraagtekens stellen bij de onorthodoxe overnametactieken van de Ierse groep. Maar één ding is daardoor alvast duidelijk geworden: Recticel staat, aan de juiste prijs (wat die ook is), te koop.

Olivier Chapelle, de CEO van Recticel, lijkt zijn droom om Recticel uit te bouwen tot een gefocuste én onafhankelijke speler in isolatie – net als Kingspan er al jaren één is – te mogen opbergen.

Recticel zelf draait niet rond de pot:  ‘We blijven bereid om met Kingspan te overleggen en aan de juiste voorwaarden en condities een overname van het hele bedrijf te bespreken’, klinkt het in het persbericht van vrijdag.

Vrij vertaald: betaal meer voor de hele groep of vergeet het. De bal is nu opnieuw in het kamp van Kingspan. Of van een lachende derde.

De Ieren laten alvast niet in hun kaarten kijken. In een ultrakorte mededeling heet het dat ze 'akte' nemen van het persbericht van Recticel en 'niets te voegen hebben'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud