Advertentie

Recticel verkoopt divisie om Oostenrijkse jager af te houden

Recticel-CEO Olivier Chapelle weert zich tegen de ongewenste kandidaat-overnemer Greiner. ©Photo News

In een verrassende zet verkoopt Recticel zijn divisie Engineered Foams aan het Amerikaanse Carpenter. Die deal is een tegenzet tegenover het Oostenrijkse Greiner, dat in de Belgische schuimrubberproducent een interessante prooi zag.

Greiner verwierf eerder dit jaar een belang van 27,08 procent in Recticel door de aandelen van Bois Sauvage over te kopen voor 13,50 euro. Vorige week lanceerde het officieel een vijandig bod op alle andere aandelen tegen die prijs. Dat karige bod heeft geen kans op slagen, omdat de biedprijs aanzienlijk onder de aandelenkoers ligt.

Recticel vindt sinds het begin van de saga in het voorjaar dat het Oostenrijks bod het bedrijf onderwaardeert. De Vlaamse groep ging daarom vergeefs op zoek naar een zogenaamde 'witte ridder'. Zowel Belgische familiale investeerders - denk aan spelers als Baltisse (Filip Balcaen), Alychlo (Marc Coucke) of D'ieteren - als grote industriële spelers werden benaderd, maar zij pasten voor een overname. 'Voor hen was Recticel een (te) grote hap. Ze hadden geen enkele ervaring in de branche of ze durfden de deal niet aan', zegt een bron.

De essentie

  • Recticel wil zijn divisie Engineered Foams verkopen aan het Amerikaanse Carpenter om zijn Oostenrijkse belager Greiner van zich af te schudden.
  • De deal zou de betrokken divisie waarderen aan 656 miljoen euro.
  • De verkoop is evenwel nog niet rond. De aandeelhouders van Recticel moeten de operatie nog goedkeuren.
  • De bal ligt nu in het kamp van Greiner. Zet het door met zijn karig bod op Recticel of niet? Blijft het aan boord bij de Vlaamse groep of niet?

Daarom gooit Recticel het over een andere boeg. De geplande verkoop waardeert de divisie Engineered Foams op 656 miljoen euro of 11,65 euro per Recticel-aandeel. 'Op die manier zullen we het volle potentieel van Recticel ontsluiten en superieure waarde realiseren voor de aandeelhouders in vergelijking met het ongevraagde overnamebod van Greiner', zegt CEO Olivier Chapelle. Het is van begin 2018 en de overname van het biotechbedrijf Ablynx door Sanofi geleden dat er nog zo'n stevige biedoorlog was op Euronext Brussel.

Volgens ING-analist Maxine Stranart onderstreept de deal nogmaals hoe karig het bod van Greiner is. 'Het bod van Carpenter op deze ene afdeling vertegenwoordigt 85 procent van het bod van Greiner op het geheel.'

Het geld is evenwel nog niet binnen. Carpenter moet nog een finaal boekenonderzoek ('due diligence') afronden en de concurrentiewaakhonden moeten hun fiat geven. Bovendien moet 50 procent van de aandeelhouders van Recticel op de buitengewone algemene vergadering begin december met de deal instemmen. Daarvoor moet de schuimrubberproducent meer dan 27,08 procent van zijn aandeelhouders overtuigen van zijn plan om Greiner te counteren.

Uitkering

Als de deal begin december wordt goedgekeurd, krijgt Recticel een stevig bedrag op de bankrekening. Hoe zal de groep dat inzetten? Een van de opties is dat het via een uitkering bij de aandeelhouders belandt, al is dat nog verre van zeker.

Het luxeprobleem van Recticel kan nog wat groter worden, want ook de verkoop van de afdeling Bedding nadert zijn ontknoping. Die kan volgens analisten tot 100 à 120 miljoen euro in het laatje brengen.

Op die manier zullen we superieure waarde realiseren voor de aandeelhouders in vergelijking met het ongevraagde overnamebod van Greiner.
Olivier Chapelle
CEO Recticel

Voor de deal met Carpenter had Recticel een geschatte nettoschuldpositie van 190 miljoen euro. 'Dat wordt na de deal een nettokaspositie van ruim 400 miljoen euro. Zo'n grote cashpositie is voor isolatie niet nodig. Met andere woorden, we kunnen allicht rekenen op uitkeringen aan de aandeelhouder', zegt Kris Kippers, analist bij Degroof Petercam.

Als dat allemaal achter de rug is, kan Recticel zich 100 procent toeleggen op de ontwikkeling, productie en verkoop van isolatiematerialen. De isolatieafdeling boekte vorig jaar 249 miljoen euro omzet en haalde een winstmarge (ebitda) van 11 procent. Daarmee was ze de meest winstgevende van de hele groep.

Door de almaar strengere isolatienormen wacht de divisie een mooie toekomst. Het bedrijf bouwde die tak de voorbije jaren stelselmatig uit met nieuwe fabrieken in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Finland.

Oostenrijkers aan zet

Greiner is nu aan zet. Bij de instap in Recticel was het de Oostenrijkers vooral te doen om de divisie Engineered Foams, die een mooie aanvulling zou zijn op de eigen activiteiten. Over de toekomst van de isolatiedivisie sprak Greiner zich niet uit.

Zet Greiner zijn vijandig bod op Recticel door? Blijven de Oostenrijkers - voor Recticel als een 'lastpak' - in het kapitaal zitten en nemen ze een afwachtende houding? Of verkopen ze hun belang door aan Recticel of aan de hoogste bieder, bijvoorbeeld het Ierse Kingspan? De twee hebben in het verleden al eens samengespannen om Recticel van de beurs te halen. 'De instap van Greiner kan weleens het startschot zijn van het einde van Recticel als onafhankelijk bedrijf', zegt een betrokkene.

De notering van Recticel is sinds maandagochtend opgeschort. Dat blijft zo tot Greiner met een reactie naar buiten komt. De Oostenrijkers hebben daar theoretisch vijf dagen voor.

Recticel reikt Carpenter sleutel tot Azië aan

Het Amerikaanse bedrijf Carpenter werkte zich in 70 jaar op tot de top van de kunststoffenmarkt, met wortels van Canada tot Roeselare. De groei van Carpenter verliep echter niet vlekkeloos, met onder meer een fikse boete en een openlijk conflict aan de top.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud