Advertentie

Recticel wil 'meer info' over Greiner-bod

Volgens analisten onderschat het Greiner-bod de waarde van de isolatietak van Recticel. ©jonas lampens

Recticel wil 'bijkomende informatie' om het bod van Greiner te kunnen beoordelen. Analisten reageren sceptisch op de avances van Greiner.

'De overname van het controlebelang van Bois Sauvage in Recticel is in principe definitief, tenzij de aandeelhouders bepaalde defensieve maatregelen zouden goedkeuren.' Die 'verduidelijking' stuurde Greiner zondag uit, nadat de Oostenrijkers vrijdag een bod op de Belgische chemiegroep aangekondigd hadden.

Mogelijk verwijst Greiner naar de buitengewone aandeelhoudersvergadering van 25 mei bij Recticel . Een van de agendapunten is een machtiging voor het management om potentieel met uitsluiting van de bestaande aandeelhouders tot 20 procent nieuwe aandelen uit te geven, om bijvoorbeeld een 'strategische acquisitie' mogelijk te maken. Dat is dus een potentiële gifpil, om met de hulp van een 'witte ridder' een niet welgekomen nieuwe grootaandeelhouder te verwateren.

Advertentie

Recticel blokte al eerder een overname af, van het Ierse Kingspan in 2019. Het verschil is dat Greiner nu in principe al de steun van de referentieaandeelhouder van de Belgen heeft: de Brusselse holding Bois Sauvage is bereid haar belang van 27 procent te verkopen tegen 13,5 euro per stuk. Het bod waardeert het belang op iets meer dan 200 miljoen euro en heel de beurswaarde van Recticel op 754 miljoen euro.

Greiner zegt ook dat de deal met Bois Sauvage losstaat van een eventueel welslagen van een overnamebod op de rest van de aandelen. Dat lijkt een impliciete erkenning dat het bod niet heel veel kans op slagen lijkt te hebben: de biedprijs ligt onder de huidige beurskoers van Recticel (zie grafiek). In die omstandigheden is het niet evident de beoogde 50 procent plus 1 aandelen halen.

De handel in Recticel en Bois Sauvage bleef vrijdag de hele dag geschorst. Ook maandag is er tot nader order geen handel. De raad van bestuur van Recticel sprak zich nog niet uit over het bod. In een mededeling laat Recticel weten akte te nemen van de ontwikkelingen en extra informatie nodig te hebben om alles te kunnen 'beoordelen in het belang van alle belanghebbenden'.

Vorige week nog verhoogde het beurshuis ING het koersdoel van Recticel tot 18 euro, vooral dankzij de goede vooruitzichten voor de isolatietak van de groep. 'Het bod onderwaardeert de activiteiten van Recticel', merken ING-analisten Maxime Stranart en Stijn Demeester maandag op. 'Tegen de biedprijs zou Greiner 8,5 keer de verwachte ebitda (brutobedrijfswinst, red.) over 2021 betalen', rekenen ze voor. Dat is minder dan de 10 keer de ebitda die Greiner zelf voor Eurofoam betaalde, ondanks de hogere waardering die beleggers op de isolatietak van Recticel plakken.'

Advertentie

Tegenzet

Mogelijk ziet Bois Sauvage een kans om tegen de hoogste koers in jaren uit een illiquide investering te stappen en schulden te verminderen.

Michiel Declercq
KBC Securities

De ING-analisten krabben zich in de haren bij de strategie van Bois Sauvage. 'Mogelijk ziet Bois Sauvage een kans om tegen de hoogste koers in jaren uit een illiquide investering te stappen en schulden te verminderen', oppert KBC Securities-analist Michiel Declercq.

Het is nu alleszins wachten op de tegenzet van Recticel, voor wie de zet van Bois Sauvage ongetwijfeld zuur is. 'Met Greiner dreigt nu een rivaal een blokkeringsminderheid te krijgen.'

Recticel, jarenlang een underperformer op de Brusselse beurs, is onder CEO Olivier Chapelle aan een transformatie bezig. Dit vooral via een dubbele deal in 2020. Met eerst de verkoop van de afdeling soepelschuim in het voorjaar en vervolgens in het najaar de grootste overname ooit, die van de Zwitserse specialist in technisch schuim FoamPartner.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Conner Rousseau overlegde gisteren verder over veiligheid, maar er is heel wat commotie bij Vooruit over de nieuwe supernota van Bart De Wever.
Vooruit stuurt alarmsignalen over formatie uit
Terwijl de federale regeringsonderhandelingen maandag verder gingen over veiligheid, lijken de Vlaamse socialisten weer heel hard te twijfelen. De nieuwe supernota die Bart De Wever voorlegde, zorgde voor 'de lastigste vergadering' sinds het begin van de formatie.
Gesponsorde inhoud