Recticel zwaait Etienne Davignon uit

Etienne Davignon. ©Photo News

Bij schuimrubberproducent Recticel hebben de aandeelhouders afscheid genomen van voorzitter Etienne Davignon, die na 23 jaar wordt vervangen door Johnny Thijs.

Er was een meer dan behoorlijke opkomst op de aandeelhoudersvergadering van Recticel  dinsdagochtend. Velen waren gekomen om Etienne Davignon, de voorzitter van de schuimrubberproducent, uit te zwaaien. Davignon zetelde 23 jaar in de raad van bestuur van Recticel, waarvan de laatste 11 jaar als voorzitter. 'De onderneming zit nu opnieuw in een betere situatie om weer aan te knopen met groei. Het is tijd voor mij om te gaan', verklaarde de voorzitter kort.

De onderneming zit nu opnieuw in een betere situatie om weer aan te knopen met groei. Het is tijd voor mij om te gaan.
Etienne Davignon
Ex-voorzitter Recticel

Davignon wordt opgevolgd door Johnny Thijs, de vroegere topman van Bpost. 'Hij zal wijsheid brengen in dit bedrijf, waardoor ik er alle vertrouwen in heb dat het verder goed zal gaan', prijsde Davignon zijn opvolger.

Thijs wees er in zijn korte toespraak op dat de recente kapitaalverhoging van Recticel, dat net geen 76 miljoen euro ophaalde, een noodzaak was, zodat het bedrijf op een 'voorzichtige' manier verder kan ondernemen. Hij had het ook kort over de boetes die Recticel kreeg opgelegd van Europa voor prijsafspraken en stelde dat die 'problemen' achter de rug waren. De kartelboete duwde Recticel in 2013 met ruim 36 miljoen euro in het rood. Ook vorig jaar afficheerde het bedrijf nog een verlies van iets minder dan 10 miljoen euro door de minnelijke schikkingen die werden getroffen.

Olieprijs

Olivier Chapelle, CEO van Recticel ©BELGA

Eén aandeelhouder maakte zich grote zorgen en vroeg of Recticel nog boetes boven het hoofd hingen. 'Want dit heeft nu lang genoeg geduurd. Hoe bent u er zeker van dat er niet nog meer op jullie afkomt?', stelde hij. Waarop CEO Olivier Chapelle (foto links) duidelijk maakte dat Recticel sinds 2010 werk maakt van zijn corporate governance. Werknemers krijgen training, zodat een dergelijke 'misbehavior' niet meer kan voorkomen.

Verder was Chapelle positief over de vooruitzichten voor 2015. De olieprijs is gedaald, waardoor Recticel zijn grondstoffen goedkoper kan aankopen. Bovendien is de koopkracht van de klanten naar verluidt toegenomen door de lagere euro tegenover de dollar, waardoor de omzet aan het stijgen is. In de automobieltak, waar Recticel onder meer schuim voor de zetels en ook het dashboard levert, is de omzet tegenover een jaar geleden met 6 procent toegenomen.

Fabrieken

75 procent van de job is gedaan.
Olivier Chapelle
CEO Recticel

Recticel sloot of verkocht de voorbije jaren 31 fabrieken, goed voor 2.400 ontslagen. Er blijven er nog 92 over. Wellicht moet er nog een tiental fabrieken dicht, gaf Chapelle aan, op vraag van een aandeelhouder. Dit zal gestaag gebeuren tot eind 2016. Nadien zal Recticel 'gestroomlijnd' zijn.

'75 procent van de job is gedaan', zei Chapelle. 'We staan nu klaar met innovaties om het verschil te maken op de markten waar we aanwezig zijn. In onze divisie Bedding hebben we onlangs Geltex gelanceerd, een nieuwe matras, en nu al komt 20 procent van onze omzet uit die divisie. De klanten zijn bereid voor innovatie te betalen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud