Advertentie

Rhodia tilt Solvay vlot over prognoses

Jean-Pierre Clamadieu, ceo van Solvay - Foto Imageglobe

Chemiegroep Solvay heeft in het tweede kwartaal vlot de analistenverwachtingen geklopt. De omzet bleef wat achter, maar de andere lijntjes op de resultatenrekening zijn zonder meer goed te noemen. De cyclische activiteiten blijven onder druk staan, maar andere divisies compenseerden dat ruimschoots.

De omzet van 3,33 miljard euro blijft onder de analistenconsensus van 3,35 miljard euro. Maar vanaf dan gaat alles crescendo. De recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda) bedraagt 565 miljoen euro, tegen een verwachting van 528 miljoen. De recurrente bedrijfswinst (rebit) is 391 miljoen euro, waar de analisten 352 miljoen verwachtten. Netto gaat er 244 miljoen euro in de boeken, tegen een verwachting van 168 miljoen.

Vooral de activiteiten van Rhodia blijken de cijfers een mooie boost te hebben gegeven. De rebitda van de vorig jaar overgenomen Franse chemiegroep kwam uit op 318 miljoen euro, waar analisten op 'slechts' 266 miljoen hadden gerekend. 'De activiteiten die wij onze groeimotoren noemen presteren sterk en compenseren zo de cyclusgevoelige activiteiten die onder druk staan', zegt ceo Jean-Pierre Clamadieu, die eerder dit jaar het roer overnam van Christian Jourquin.

PVC

De kunststoffendivisie vertoont een scherpe tegenstelling. De speciale polymeren stoomden door naar een recordomzet, waarbij de marges werden gehandhaafd op het hoge peil van 30 procent dat ook in het tweede kwartaal van 2011 werd neergezet. De vinylproducten daarentegen voelen duidelijk de gevolgen van de gedaalde vraag naar PVC. De omzetdaling bleef nog beperkt tot 3 procent, maar de rebitda in deze subdivisie dook 58 procent omlaag.

Een gelijkaardig verhaal in de chemie-afdeling, waar de goede prestatie van de 'essential chemicals' tegengewicht biedt voor de rebitdadaling van 25 procent bij het kleinere 'specialty chemicals'.

Recordresultaat

Maar vooral de prestaties van Rhodia bewijzen dat Solvay de juiste keuze maakte om met zijn Franse sectorgenoot in zee te gaan. Rhodia boekte een recordresultaat, met dank aan de divisies Consumer Chemicals en Acetow & Eco Services. Die krikten hun ebitda met respectievelijk 59 en 41 procent op. Dat volstond ruimschoots om de dalingen bij kleinere divisies als Energy Services (-40%) en Advanced Materials (-33%) uit te vlakken.

Solvay houdt na de goede cijfers vast aan zijn prognose om over 2012 een rebitda neer te zetten is die vergelijkbaar is met de pro-formacijfers over 2011. Indien Solvay en Rhodia in 2011 ook al een gecombineerd bedrijf zouden geweest zijn, was die combinatie goed voor een rebitda van 2,07 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud