Advertentie
Advertentie

Rosier geruisloos naar dubbele fixing

©Jan de Meuleneir

De meststoffenspecialist Groep Rosier heeft een moeilijk jaar achter de rug en zag zijn winst met twee derden krimpen. Een opvallend zinnetje in het persbericht over de resultaten vermeldt dat NYSE Euronext de notering vanaf 11 maart verhuisd heeft van de continumarkt naar de dubbele fixing, op basis van het aantal jaarlijkse transacties.

De wereldwijde geringe economische groei en de recessie in enkele Europese landen heeft de meststoffengroep Rosier in 2012 parten gespeeld. De prijzen voor landbouwproducten bleven min of meer stabiel, maar het verbruik van meststoffen werd strikt onder controle gehouden: de groei beperkte zich tot 0,3 procent.

In de eerste jaarhelft kreeg Rosier een aanzienlijke daling van het verbruik in Europa te verwerken, met name van zijn specialiteit, de samengestelde meststoffen. Door een commerciële inspanning in de verre exportmarkten kon de productiecapaciteit vanaf augustus opnieuw volledig ingezet worden. Het aandeel van de volumes die buiten Europa verkocht werden, ging naar 42 procent, waar dat gemiddeld rond 30 procent zit.

Uiteindelijk kon Rosier zijn omzet met 5 procent verhogen tot 278,4 miljoen euro, mede door een prijsverhoging. Het bedrijfsresultaat ligt echter 66 procent lager, op 3,3 miljoen euro tegen 9,6 miljoen in 2011 (toen gestut door niet-recurrente elementen ten belope van 0,9 miljoen euro). Het nettoresultaat kwam eveneens twee derden lager uit, op 2,3 miljoen euro.

Het bedrijf zal de algemene vergadering voorstellen het dividend stabiel te houden op 8 euro bruto per aandeel.

Vooruitzichten

Ondanks de onzekere economische context verwacht Rosier dat de landbouwproductie stabiel blijft. In het eerste trimester levert Rosier vooral in Europa. Het rekent hier op een verbetering tegenover het eerste trimester van vorig jaar. Voor de rest van het jaar rekent het bedrijf opnieuw op de verre exportmarkten.

Rosier brengt in herinnering dat de Oostenrijkse groep Borealis op 6 februari aankondigde een bod te hebben uitgebracht op de 56,86 procent die de Total-groep bezit. Als dat doorgaat - de mededingingsautoriteiten moeten zich nog uitspreken - zal een openbaar overnamebod op de rest van de aandelen worden uitgebracht aan 211,38 euro per aandeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud