Advertentie
Advertentie

Ruim 1 miljard aan investeringen in Vlaamse chemie

De grootste chemiecluster van Vlaanderen bevindt zich in de Antwerpse haven. ©Photo News

Dit jaar zullen buitenlandse ondernemingen actief in chemie, farma of life sciences naar schatting iets meer dan 1 miljard euro in Vlaanderen investeren. Dat is ongeveer hetzelfde bedrag als in 2014.

Essenscia Vlaanderen, de koepelorganisatie van de chemie-industrie, gaat ervan uit dat er dit jaar voor iets meer dan 1 miljard euro aan buitenlandse investeringen naar Vlaanderen komen. Dat is een raming op basis van de cijfers voor het eerste halfjaar. Vorig jaar kon de sector nog uitpakken met 1,1 miljard euro aan investeringen. 'De sector zegt het sterke investeringsritme van de voorbije jaren verder', klinkt het dan ook.

Tot zover hebben een twintigtal buitenlandse bedrijven investeringen gepland. Onder meer de Japanse chemiegroepen Nippon Shokubai (350 miljoen euro) en Kaneka kondigden uitbreidingen van hun activiteiten aan, maar ook BASF, Lanxess en Eastman Chemical zijn daarmee bezig. Ook in de petrochemie (Total) en in de farma (Janssen en Pfizer) staan investeringen op til.

De chemie- en farma-industrie vertegenwoordigt 17,8 procent van het aantal buitenlandse investeringen in Vlaanderen. Volgens de investeringsbedragen haalde de sector opvallend de grootste projecten naar Vlaanderen. In totaal trok Vlaanderen voor 4,26 miljard euro buitenlandse investeringen aan, waarvan 37,8 procent uit chemie en farma kwam.

Vlaanderen telt ongeveer 450 ondernemingen in chemie, kunststoffen, farma en biotech, goed voor een omzet van 42 miljard euro en net geen 60.000 werknemers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud