Advertentie

Saoedische staatsoliegigant betaalt 69 miljard voor chemiebedrijf Sabic

De vestiging van Sabic in Genk. ©Dominic Verhulst

In een vestzak-broekzakoperatie koopt de Saoedische oliegigant Aramco het chemiebedrijf Sabic voor 69,1 miljard dollar (61,4 miljard euro).

De Saoedische staatsoliemaatschappij Aramco legt de hand op het belang van 70 procent in de eveneens Saoedische chemiegroep Sabic (Saudi Basic Industries Corp.), die in handen was van de lokale staatsinvesteringsmaatschappij Public Investment Fund (PIF). Dat maakten de partijen woensdag bekend na berichten van onder meer het persbureau Bloomberg.

De deal waardeert het belang in Sabic op 69,1 miljard dollar volgens het persbericht. De resterende 30 procent van Sabic, die noteert op de Saoedische beurs, is niet betrokken bij de operatie.

Interne transactie

Het lijkt op het eerste zicht een louter interne transactie omdat de koper en de verkoper allebei de Saoedische staat zijn, dus tweemaal het lokale koningshuis. Toch zijn er nogal wat gevolgen aan verbonden. De omstreden Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman krijgt via PIF dankzij de deal miljarden die hij kan inzetten voor zijn grootscheepse plannen om de lokale economie om te bouwen. Aanvankelijk moest dat geld komen van de beursgang van Aramco, maar die is tot nu toe mislukt omdat Bin Salman een te hoge waardering nastreefde.

Bovendien wordt Aramco nu een reus die het hele proces controleert, van het oppompen en bewerken van olie tot het produceren van chemische producten, onder meer op basis van petroleum. Volgens Aramco ontstaan door de deal 'nieuwe mogelijkheden in de snelgroeiende petrochemische sector'.

Sabic boekte vorig jaar een omzet van 40 miljard euro. Het bedrijf heeft ook een kleine vestiging bij ons, in Genk. Het telt ruim 35.000 werknemers

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud