'Slecht schrijven over Tack en Tessenderlo is moeilijk, toch?'

Luc Tack (CEO Tessenderlo) en Stefaan Haspeslagh (CFO en voorzitter Tessenderlo) ©Thomas De Boever

Chemiebedrijf Tessenderlo is onder het bewind van Luc Tack volop aan het investeren. Dat de winst ook dit jaar niet zal groeien, bleek op de algemene vergadering geen probleem. 'Tack denkt op lange termijn.'

‘Wie dat doet, die kent u niet’, reageerde een aandeelhouder tijdens de algemene vergadering van Tessenderlo Group  toen bleek dat enkele grote investeringsfondsen tegen de herbenoeming van Stefan Haspeslagh als voorzitter hadden gestemd. ‘Bedankt voor uw steun, meneer’, zei Haspeslagh, die sinds jaar en dag een tandem vormt met ondernemer Luc Tack.

Tack redde destijds de weefgetouwenproducent Picanol van de afgrond, maakte er een winstgevend bedrijf van en bouwde met de cashberg en cashflow van Picanol een belang op van 40 procent in het chemiebedrijf Tessenderlo Group. Sinds de komst van Tack is het aandeel Tessenderlo met zowat 60 procent gestegen. Geen reden tot gemor bij de aandeelhouders, op enkelen na dus.

‘De cumul van functies zit sommigen dwars’, gaf Haspeslagh – financieel directeur en voorzitter van zowel Picanol als Tessenderlo - uitleg bij de dissonante aandeelhouders. Waarna Tack inpikte en de hele zaal aan het lachen kreeg. ‘Twee jaar geleden hebben investeringsfondsen de fusie tussen Picanol en Tessenderlo tegengehouden, en nu hebben ze kritiek dat we in beide bedrijven actief zijn. Ja maar’, klonk het.

Sportvoeding

Tack en Haspeslagh haalden de voorbije jaren Tessenderlo uit het slop en haalden extra kapitaal op om volop te investeren in expansie. ‘2017 is een boeiend jaar geweest’, zei CEO Luc Tack.

Tessenderlo bouwde nieuwe meststoffabrieken in de VS en Frankrijk, startte de productie van chemicaliën voor koperontginning bij onder andere Rio Tinto, en breidde in Argentinië een fabriek voor collageenpeptiden – afkomstig uit dierenbeenderen en ‘gebruikt in sportvoeding en goed voor haar en nagels’ - uit.

Het is moeilijk om iets slechts over het bedrijf te schrijven, toch?
Een aandeelhouder van Tessenderlo

‘Het is moeilijk om iets slechts over het bedrijf te schrijven, toch?’, zei een aandeelhouder, met een broodje in de hand, achteraf. Een andere investeerder merkte evenwel op dat de groei van Tessenderlo hapert.

Vorig jaar zakte de bedrijfswinst met bijna 6 procent tot 111 miljoen euro, te wijten aan de zwakkere dollar, hogere kosten voor pvc die het bedrijf verwerkt in water- en rioolbuizen en opstartkosten in de nieuwe fabrieken.

Ook voor dit jaar rekent het management niet op groei maar op een status quo, deels door tegenvallende meststofverkopen – goed voor 60 procent van de groepswinst - in het eerste kwartaal. ‘Maar we verwachten toch een verbetering in de komende kwartalen. En het management heeft een goed track record’, zegt een analist van de vermogensbeheerder Value Square.

Elektriciteitscentrale

Een particuliere aandeelhouder beaamt. ‘Tack heeft een langetermijnvisie. Hij kijkt zelfs al verder dan de Belgische kernuitstap’, zei hij verwijzend naar de recente overname van een gasgestookte elektriciteitscentrale.

Tessenderlo legde eind april 328 miljoen euro op tafel om T-Power volledig in te lijven. Een grote verrassing die bij sommige analisten wat twijfel zaaide over de strategie van het bedrijf, maar volgens Tack is het ‘de ideale aanvulling op zonne- en windenergie’.

Dankzij een afnamecontract met het Duitse RWE is Tessenderlo tot 2026 verzekerd van een vrij stabiele omzet en winst binnen T-Power. Daarna is het overgeleverd aan de grillen van de markt. ‘We zijn harde werkers. En we zijn optimisten. We zijn overtuigd er ook na 2026 iets moois van te maken’, zei Haspeslagh.

Het zal nu wel weer even duren eer Tack bij Tessenderlo nog iets uit zijn hoge hoed tovert.
Een investeerder

Door de deal schiet de schuldpositie evenwel weer de hoogte in, na vorig jaar fors te zijn teruggevallen.

‘Het zal nu wel weer even duren eer Tack bij Tessenderlo nog iets uit zijn hoge hoed tovert’, klonk het achteraf. Ook een dividenduitkering lijkt daarmee weer ver weg.

‘Daar zit ik niet mee in. Dividenden zijn vaak een teken van zwakte’, zei een aandeelhouder die ook de obligate vraag opwierp over de verdere beursplannen van Tessenderlo. ‘Voor alle duidelijkheid. De fusieplannen met Picanol zijn van tafel. We zijn er niet mee bezig. Tessenderlo sterker maken. Dat is onze focus’, benadrukte Haspeslagh.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect