Advertentie
Advertentie

Smartphones houden winst Solvay op koers

Jean-Piere Clamadieu, de CEO van Solvay ©Dries Luyten

Solvay profiteert als toeleverancier van kunststoffen voor de technologiesector van de sterke vraag naar smartphones. De zwakke vraag naar sommige andere chemicaliën kon de chemiereus counteren met hogere prijzen.

De grootste Belgische chemiegroep kon in het derde kwartaal de analistenconsensus ruimschoots overtreffen met een 14 procent hogere rebitda (recurrente bedrijfskasstroom), de definitie van winst die Solvay sinds jaar en dag gebruikt als maatstaf van zijn winstgevendheid. Analisten hadden verwacht dat de winstgroei zou zakken van 10 procent in het tweede kwartaal naar 7 procent.

In het derde kwartaal was er dus nog geen vuiltje aan de lucht bij Solvay. Het bedrijf is wel voorzichtiger voor het lopende kwartaal. Het Brusselse bedrijf zegt dat de resultaten op het jaareinde zullen afzwakken, maar wijt dat aan seizoensfactoren. Solvay-CEO Clamadieu blijft dan ook optimistisch over het volledige boekjaar en 'bevestigt de verwachting van een solide rebitda-groei voor het volledige jaar 2015'.

De omzet van Solvay trappelde netto ter plaatse. De stijging van 5 procent tot 2,714 miljard euro is immers volledig te verklaren door wisselkoerseffecten, zoals een hogere bijdrage van dollaromzet. Er was wel een daling van de volumes met 1 procent, maar dat werd volledig gecompenseerd door de consolidatie van nieuwe dochterbedrijven.

De winststijging is dan ook te wijten aan een 'sterk prijszettingsvermogen in alle bedrijfssegmenten'. De rebitda groeide tot 19 procent van de omzet, een vooruitgang van 157 basispunten. Solvay profiteerde ook van de lagere grondstoffen- en energieprijzen en operationele verbeteringen.

De grootste bijdrage kwam er van de divisie Advanced Materials, waar de rebitda met 26 procent toenam en opnieuw een recordkwartaal werd neergezet. Die activiteit, die onder andere kunststoffen maakt die gebruikt worden in smartphones en tablets, kan profiteren va de sterk groeiende vraag naar smart devices.

Een negatief punt is echter dat de groepswinst met 9 procent zakt tot 121 miljoen euro. Dat heeft vooral te maken met het wegvallen van 23 miljoen euro winst uit activiteiten die werden verkocht (Eco Servioces en de Europese cholorovinylactiviteiten). Er waren ook negatieve wisselkoersschommelingen op de Russische dochter Rusvinyl; die hadden ene impact van 37 miljoen euro.   

Cytec

Clamadieu spreekt ook zijn vertrouwen in de geplande miljardenovername van de Amerikaanse concurrent Cytec. 'We verwachten die eind 2015 te kunnen aankondigen'. Volgende maand moeten de aandeelhouders zich uitspreken over een kapitaalverhoging. 

Het bedrijf keert een interim-dividend uit van 1,36 euro bruto in januari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud