Advertentie
Advertentie

Solvay 6.0 is een feit

Pvc-buizen. ©David Rozing/Hollandse Hoogte

Exact 366 dagen na de aankondiging mag Solvay van Europa zijn pvc-tak inbrengen bij het Britse Ineos. Een deal waarmee de Belgische chemiereus zichzelf voor de zesde keer in drie decennia heruitvindt.

Na diepgaand onderzoek heeft de Europese Commissie donderdag haar fiat gegeven voor de fusie van de pvc-activiteiten van Solvay en Ineos. Een deal die bijna precies een jaar geleden in de steigers werd gezet.

Voor het 151-jaar oude Solvay, dat zichzelf zo voor de zesde keer in drie decennia heruitvindt (zie inzet), is de goedkeuring een opsteker van formaat. De pvc-afdeling is an sich wel rendabel, maar de resultaten fluctueren sterk naargelang de grillen van de conjunctuur.

En dat is een factor die bij de beleggerswereld, die voorspelbaarheid hoog in het vaandel draagt, strafpunten oplevert. En dus wou CEO Jean-Pierre Clamadieu bij de transformatie van de chemiegroep absoluut van de tak af.

De Solvay-transformaties

  • Vroege jaren 80: uitbouw farmatak met Philips Duphar
  • Voege jaren 00: weg van bulkchemie met overname Ausimont
  • 2005: versterking farmatak met Fournier
  • 2010: verkoopt farmatak aan Abbott
  • 2011: overname Rhodia

 

Jim Ratcliffe moet zich niks aantrekken van nukkige beleggers. De topman van Ineos kon weg van de kwartaalfocus van de beurs een eigen imperium uitbouwen, met cyclische chemieactiviteiten waar allerhande beursgenoteerde concerns niks meer van moesten weten. INEOS kon daarbij gebruik maken van het nulrentebeleid van centraal bankiers, waardoor het bedrijf al jaren goedkoop schulden op de balans kan laden. De ambitieuze Ratcliffe shopte in België niet alleen bij Solvay, maar ook bij Tessenderlo.

Wel moet Ineos een deel van zijn fabrieken afstoten. De Commissie vreest immers dat het nieuwe bedrijf anders de prijzen zal verhogen 'ten koste van Europese bedrijven en consumenten'.

De concrete samensmelting zal nog uitblijven zolang de verkoop van de af te stoten fabrieken niet rond is. Solvay en Ineos hadden eerder dit jaar al voorgesteld om vijf sites in België, Frankrijk, het VK, Duitsland en Nederland te verkopen om een te grote marktpositie van de joint venture te vermijden.

Voor België gaat het om de Ineos-vestiging in Tessenderlo, daar werken zeshonderd mensen. Het blijft afwachten of de fusie voor hen gevolgen zal hebben.

In de nieuwe onderneming zullen Solvay en Ineos elk een belang van vijftig procent hebben. De gecombineerde omzet bedraagt 4,3 miljard euro, wat de fusie in de top drie van de wereld van pvc-producenten brengt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud