Solvay-beleggers lopen niet warm voor solidariteitsfonds

Christian Jourquin, de ex-CEO van Solvay, wordt voorzitter van het coronasolidariteitsfonds van de chemiegroep. ©Emy Elleboog

Het solidariteitsfonds van Solvay voor Covid-19 zamelde 'slechts' 15 miljoen euro in. Dat is maar een klein deel van de mogelijke theoretische opbrengst van 79 miljoen.

De chemiegroep Solvay  lanceerde begin april, in het heetst van de coronacrisis, het Solvay Solidarity Fund. Dat fonds biedt hulp aan personeelsleden van Solvay en hun gezinnen als ze door de coronacrisis met grote financiële problemen worden geconfronteerd. Solvay vroeg zijn aandeelhouders een derde van hun dividend te laten vallen ten voordele van het fonds. De aandeelhouders waren volledig vrij wel of niet in te gaan op het voorstel.

Twee maanden na die oproep staat de teller op iets meer dan 15 miljoen, blijkt uit een persbericht van Solvay. Twee derde daarvan komt van Solvac, de referentieaandeelhouder van de chemiegroep die alle historische familiale aandeelhouders van Solvay verenigt. De rest komt van medewerkers en managers van Solvay. Hun giften werden verdubbeld door Solvay zelf.

'Veel positieve reacties'

Het bedrag van 15 miljoen ligt fors onder wat het fonds theoretisch kan opbrengen als alle aandeelhouders op het solidariteitsvoorstel waren ingegaan. Dan zou het fonds met 79 miljoen euro gespijsd zijn geweest. 'Het is maar hoe je het bekijkt', reageert woordvoerster Nathalie Van Ypersele. 'We krijgen veel positieve reacties over het feit dat er al 15 miljoen euro in het fonds zit.' Ze onderstreept ook dat de fondsenwerving nog niet volledig afgelopen is. Solvac streeft ernaar 24 miljoen euro te storten in het fonds.

Solvay maakte donderdag ook bekend dat Christian Jourquin voorzitter wordt van het comité dat het solidariteitsfonds zal beheren. Jourquin werkte enkele decennia voor de chemiegroep. Van 2006 tot 2012 stond hij aan het hoofd van Solvay als CEO. De andere leden van dat comité zijn Ilham Kadri (CEO van Solvay) en Dominique Allard (Koning Boudewijnstichting).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud