Solvay bevestigt winstprognoses 2018

Jean-Pierre Clamadieu is aan zijn laatste maanden als CEO van Solvay bezig ©Dieter Telemans

Solvay heeft een sterk kwartaal achter de rug, vooral dankzij het succes van Solvay-materialen voor vliegtuigen, auto's en de Amerikaanse oliesector.

De onderliggende brutobedrijfswinst (ebitda, exclusief de impact van verkochte activiteiten) van Solvay  daalde in het tweede kwartaal met 3 procent tot 618 miljoen euro. Dat cijfer ligt zo'n 5 procent boven de analistenconsensus. 

De terugval van de winst was ingecalculeerd en is grotendeels te wijten aan de verzwakking van de dollar en de Braziliaanse real tegenover de euro. Bij constante wisselkoersen tegenover vorig jaar steeg de ebitda met 4 procent.

Het management bevestigt de doelstellingen voor het volledige boekjaar, zijnde 5 à 7 procent organische groei van de onderliggende ebitda (exclusief de impact van wisselkoersen en verkoop van activiteiten).  Na zes maanden staat een groei van 6 procent op de teller.

Schalie-olie

Vooral de divisie Advanced Formulations presteerde sterk tijdens het eerste halfjaar. De onderliggende ebitda steeg er met 17 procent (exclusief wisselkoersen), gedreven door de toenemende vraag naar vanilline (een synthetisch alternatief voor vanille) en chemicaliën voor oliebedrijven. Solvay maakte vijf jaar geleden een grote sprong met de miljardenovername van het Amerikaanse Chemlogics en begint daar na een moeilijke periode opnieuw de vruchten van te plukken. Chemlogics ontwikkelt en produceert stoffen om putten te boren in de Amerikaanse schalie-olievelden en om de olie vlotjes op te pompen uit het harde gesteente kilometers onder de grond.

Door de stijging van de olieprijs (+40 procent op een jaar tijd) is schalie-olie oppompen, wat duurder is dan conventionele olie, rendabeler geworden en schieten de olieproductie en investeringen in de sector de hoogte in. Oliegigant BP achtte vorige week zelfs de tijd rijp om zomaar even 10 miljard dollar uit te trekken om de  Amerikaanse olievelden van mijnbedrijf BHP in te lijven. 

Vliegtuigen

Advanced Materials boekte een groei van 5 procent. Die divisie produceert allerlei hoogtechnologische kunststoffen die verwerkt worden in onder andere batterijen, energiezuinige autobanden, smartphones en tablets. Apple is zelfs een van de grootste klanten van het Belgische chemiebedrijf. Ook de verkoop van lichtgewichtmaterialen voor vliegtuigen zit eindelijk - twee jaar na de overname van Cytec voor bijna 6 miljard euro - in de lift nu de productievolumes van het gevechtsvliegtuig F-35 en van nieuwe modellen bij Boeing en Airbus op snelheid beginnen komen. 

Enige tegenvaller bij Solvay is de afdeling Performance Chemicals dat onder andere de productie van natriumcarbonaat - waar het 150 jaar geleden bij Solvay allemaal mee begon - bevat. De divisie boekte 3 procent minder winst, onder andere door de opkomst van nieuwe, Turkse concurrentie in de markt voor natriumcarbonaat, dat gebruikt wordt in de glas- en papierindustrie. 

Herstructurering

Hoewel het bedrijf met de publicatie van de onderliggende resultaten beleggers een duidelijk beeld willen geven van de operationele gang van zaken, moeten ze rekening houden met gerapporteerde IFRS-cijfers die aanzienlijk lager liggen. De gerapporteerde ebitda daalde tijdens het eerste halfjaar met 14 procent en de nettowinst zelfs met 40 procent. Dat laatste is vooral het gevolg van een herstructureringsprogramma waarbij wereldwijd 600 jobs verdwijnen. De ontslagronde brengt een eenmalige kost van 178 miljoen euro met zich mee en zal vanaf 2020 zo'n 150 miljoen euro besparingen opleveren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect