Solvay boekt verlies op pvc Latijns-Amerika

Solvay verkoopt zijn belang van 70,59 procent in pvc-producent Solvay Indupa aan Braskem, de belangrijkste pvc-producent in Brazilië. De twee partijen hebben een bindende overeenkomst gesloten, zo meldt de Belgische chemiegroep. De transactie levert een forse minwaarde op.

Volgens een persbericht brengt de verkoop slechts 25 miljoen dollar of 18 miljoen euro in contanten op. Bovendien zadelt de transactie de Belgische chemiegroep eind dit jaar op met een minwaarde van 120 miljoen euro. Die wordt uiteraard gereflecteerd in de nettowinst van de groep.

Net als andere pvc-activiteiten van de groep werd Indupa al sinds vorig jaar niet meer als kernactiviteit beschouwd. Solvay Indupa is de tweede grootste pvc-producent en de vierde grootste producent van natronloog in Zuid-Amerika, aldus de mededeling.

Het bedrijf werd opgericht in 1948 en genereerde vorig jaar met 936 werknemers en twee fabrieken in Argentinië en Brazilië een omzet van 542 miljoen euro. Solvay Indupa heeft een notering op de beurs van Buenos Aires.

'De desinvestering maakt deel uit van het strategische portefeuillebeheer van Solvay. Het zal de conjunctuurgevoeligheid en energie-intensiteit van de groep verminderen, waardoor Solvay een hogere groei, hogere opbrengsten en een lagere kapitaalintensiteit zal bereiken', zegt Jacques van Rijckevorsel, lid van het directiecomité van Solvay, in het bericht.

Maandag raakte ook bekend dat Solvay onderhandelt met de Amerikaanse private-equityspeler OpenGate Capital over de verkoop van Benvic. Die pvc-producent van Solvay heeft fabrieken in Frankrijk, Italië en Spanje, goed voor een omzet van 160 miljoen euro, gerealiseerd door 218 werknemers.

En voor de zomer kwam de Belgische groep ook al tot een akkoord met Ineos over de samenvoeging van pvc-activiteiten. Dit is de grootste van de drie hier genoemde deals. De fusie zou een groep creëren van 4,3 miljard euro omzet. Mede daarom allicht wil de Europese Commissie de Ineos-overeenkomst grondig onderrzoeken. Ze spreekt zich ten laatste begin februari daarover uit.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud