Solvay geeft Russisch haar extra glans

Dmitry Konov, ceo van SIBUR

Solvay en het Russisch petrochemisch bedrijf SIBUR richten samen de joint venture Russpav op. Die gaat een nieuwe fabriek bouwen in Dzerzhinsk, zo'n 400 km ten oosten van Moskou, en daar vanaf 2015 oppervlakteactieve stoffen en chemicaliën produceren bestemd voor olievelden.

De overeenkomst tussen de Belgische chemiegroep en haar jarenlange partner SIBUR werd dinsdag ondertekend in Londen tijdens de 26ste Gastech Conference, in aanwezigheid van Alexander Novak, de minister van Energie van de Russische Federatie. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Oppervlakteactieve stoffen – ook wel tensioactieve stoffen of surfactants genoemd – kunnen de oppervlaktespanning van een vloeistof verlagen. Zij worden onder meer toegepast in detergent, douchegel, shampoo, verf, inkt, lijm, wasmiddelen en tandpasta. Daarnaast worden surfactants ook gebruikt in de olie- en gassector en in andere industriële sectoren

De vraag naar oppervlakteactieve stoffen groeit in het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) jaarlijks met 6 procent.

De nieuwe fabriek Russpav wordt gebouwd in de buurt van andere petrochemische vestigingen van SIBUR en zou in 2015 beginnen te produceren.

SIBUR zal de joint venture grondstoffen leveren en ook bijstaan met knowhow inzake productie en logistiek. Novecare, een businessunit van Solvay, zal zijn technologische expertise inbrengen, zijn kennis van formuleringen en zijn klantennetwerk.

'Dankzij deze samenwerking met onze oude, vertrouwde en stevig ingeplante Russische partner SIBUR kunnen wij onze ervaring en technologie naar deze dynamische regio brengen en onze klanten helpen in hun streven performante producten aan de olie- en gasmarkten te leveren en aan die van de huishouding en de persoonlijke zorg', zegt Novecare-directeur Emmanuel Butstraen in een persbericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud