Advertentie

Solvay kijkt uit naar overnames in VS

Jean-Pierre Clamadieu, CEO van Solay. ©BELGAIMAGE

Het chemiebedrijf Solvay is op zoek naar overnames in de Verenigde Staten. 'De dynamiek in de chemiesector is er veel groter dan in Europa. Hier is het moeilijk om nog te produceren', zegt Jean-Pierre Clamadieu, de CEO van Solvay, in de marge van de aandeelhoudersvergadering.

De aandeelhoudersvergadering van Solvay  was bijzonder, deze morgen. Een event met een rode loper, spotlights, een dynamische bedrijfsfilm én een grote opkomst. De vergadering vond voor het eerst plaats in The Square, een congrescentrum in hartje Brussel. 'We hadden vorig jaar onvoldoende plaats, daarom doen we het nu hier', duidt Solvay-woordvoerster Caroline Jacobs.

Er kwam zelfs een live moment op het reuzescherm met de piloten van de Solar Impulse, het vliegtuig dat uitsluitend op zonne-energie vliegt en waar Solvay een reeks onderdelen voor aanleverde. Het vliegtuig is aan een reis rond de wereld begonnen en zal eerstdaags de Stille Oceaan oversteken. Een reis van vijf dagen en vijf nachten. De aandeelhouders waren bijzonder opgetogen met de verrassing.

Solvay heeft duidelijk gebroken met het verleden. De nieuwe aanpak, ingezet door CEO Jean-Pierre Clamadieu in 2012, trekt ook nieuwe aandeelhouders aan. 'Ik zie nieuwe gezichten, wat bewijst dat Solvay de juiste weg is ingeslagen', zag ook Nicolas Boël, de voorzitter van Solvay.

Na de vergadering gaf Clamadieu wat toelichting bij de transformatie van Solvay, die hij wil voortzetten. 'Het is nog een werk van jaren. Meer nog, ik vraag me af of dit een einde zal kennen. Een bedrijf mag eigenlijk nooit stoppen met evolueren.'

Solvay haalt vandaag een derde van zijn omzet uit Europa, een derde uit Azië en nog eens een derde uit de Verenigde Staten en Latijns-Amerika. Dat laatste cijfer zou Clamadieu graag verhogen. 'In de VS is er een renaissance van de chemie bezig. De sector is er veel dynamischer dan in Europa. We willen daar dan ook nog uitbreiden en kijken er naar opportuniteiten', zegt de topman in de rand van de aandeelhoudersvergadering in Brussel. Solvay boekte in 2014 een omzet van 10,2 miljard euro. Iets minder dan een kwart daarvan kwam uit de VS.

Het is moeilijk geworden om in Europa te produceren. Zeker als je grote volumes wil halen
Jean-Pierre Clamadieu
CEO Solvay

Over de toekomst van de chemiesector in Europa is Clamadieu veel minder enthousiast. 'La fin des commodités', stelt hij wanneer hij het over Europa heeft. Of, vrij vertaald, 'het einde van het gemak'. Clamadieu: 'Het is moeilijk geworden om in Europa te produceren. Zeker als je grote volumes wil halen. Energie-opslorpende productie is haast onmogelijk, wegens de hoge kosten voor energie. Daarom is de chemiesector hier ook in volle herstructurering.'

Solvay stapte al uit een reeks Europese activiteiten. Zo stootte het zijn pvc-activiteiten af, door ze onder te brengen in een joint venture met Ineos. De bedoeling is dat Ineos later alle pvc overneemt. 'We gaan hier verder mee, maar het is natuurlijk niet de bedoeling van Solvay om Europa de rug toe te keren. Daarvoor zijn we hier te sterk verankerd. Europa is een goede plek voor innovatie en we zullen hier daarom verder investeren. De helft van onze onderzoekers zit trouwens in Europa.'

Groene innovatie

Solvay haalde vorig jaar 21 procent van zijn omzet uit producten jonger dan vijf jaar. Dat percentage hoopt Clamadieu snel op te krikken naar 25 procent. Zo zat Clamadieu vorig week nog om de tafel met Pol Poulman, de CEO van Unilever. Clamadieu: 'We zijn een belangrijke leverancier van Unilever. Detergenten, zepen, ... we zitten zelfs in hun tandpasta. We hebben samen innovaties besproken. Wij tonen wat we hebben en Unilever heeft gemeld wat ze van onze verwachten. Ze kijken echt uit naar meer groene producten. Een uitdaging die we graag aangaan.'

CEO Clamadieu herhaalde dat Solvay uit is op een rebitda, of bedrijfswinst voor afschrijvingen, van 2,3 à 2,5 miljard euro tegen 2016. Vorig jaar was dat nog 1,8 miljard euro. Het chemiebedrijf opent dit jaar acht nieuwe fabrieken, waarvan twee in de VS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud