Solvay klopt voor miljardendeal bij belegger aan

Cytec produceert composietmaterialen die onder meer de Dreamliner van Boeing lichter en dus zuiniger maken. ©AFP

De Belgische chemiegroep Solvay legt 5,8 miljard euro cash op tafel voor het Amerikaanse Cytec en financiert de deal met de eerste kapitaalverhoging in haar 152-jarige geschiedenis.

Solvay sluit één van de grootste deals uit zijn 152-jarige geschiedenis. De chemiereus neemt zijn Amerikaanse beursgenoteerde sectorgenoot Cytec over voor 6,4 miljard dollar (5,8 miljard euro) cash.

Cytec is een Amerikaanse speciaalchemiegroep met een sterke positie in lichte composietmaterialen voor de luchtvaart, het soort lichtgewicht kunststoffen dat ook steeds gebruikt wordt in auto's. Cytec levert onder meer materialen voor de Airbus A350 en de B787 van Boeing. Cytec boekt vorig jaar een bedrijfswinst (ebitda) van zo'n 400 miljoen dollar op 2 miljard omzet.

Solvay biedt 75,25 dollar cash per aandeel Cytec , goed voor een prijskaartje van 5,5 miljard dollar (5 miljard euro). Dat is een premie van 29 procent op de slotkoers van dinsdag, 58,39 dollar.

De zeven Solvay-transformaties sinds 1980:

  • Vroege jaren 80: uitbouw farmatak met Philips Duphar
  • Vroege jaren 2000: weg van bulkchemie met overname Ausimont
  • 2005: versterking farmapoot met Fournier Pharma
  • 2010: verkoop farmapoot aan Abbott
  • 2011: overname Rhodia
  • 2013: verkoop pvc-tak aan Ineos
  • 2015: overname Cytec

Inclusief schulden bedraagt de ondernemingswaarde van Cytec 6,4 miljard dollar (5,8 miljard euro), 14,7 keer de verwachte bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) over 2015. 'Een stevig prijskaartje', stelt KBC Securities-analist Wim Hoste in een eerste reactie. Het aandeel Solvay koerst op Euronext 3 procent lager. 

De raden van bestuur van Cytec en Solvay staan unaniem achter de deal. 'Cytec is een unieke gelegenheid om Solvays aanbod te vergroten in lichtgewichtmaterialen voor de luchtvaart en automobielindustrie. De overname zal ook onze vakkennis versterken in chemicaliën voor de mijnbouw', zegt CEO Jean-Pierre Clamadieu.

Cytec is in België geen onbekende. De Amerikanen namen in 2006 de fijnchemietak van UCB in Drogenbos over. Bij een herstructurering in 2009 sneuvelden 165 van de 550 banen bij Cytec België. 

Kapitaalverhoging

Om de deal te financieren gaat Solvay onder meer een kapitaalverhoging van 1,5 miljard euro doorvoeren. Opmerkelijk: het gaat om de eerste kapitaalverhoging in de geschiedenis van de groep.

Solvac, de familiale verankeraar die 30 procent van de groep controleert, heeft al aangegeven op de kapitaalronde te zullen intekenen. De rest van de financiering gebeurt via schulden en 'hybride instrumenten' zoals converteerbare obligaties.

De overname van Cytec is voorlopig de op een na grootste Belgische deal van het jaar, na de overname van de supermarktgroep Delhaize door haar Nederlandse sectorgenoot Ahold.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud