Solvay loopt blauwtje in Rusland

Totaal onverwacht is enkele dagen geleden de aankoop van de Russische natriumcarbonaatfabriek Berezniki Soda Ash door Solvay afgesprongen. Het bedrijf is intussen verkocht aan een andere Russische groep, de Bashkhim Group of Companies. Met toelating van de Russische Federal Antimonopoly Service (FAS). Enkele dagen eerder had de FAS nochthans geen bezwaren geuit dat Solvay een meerderheid zou nemen in Berezniki Soda Ash.

Op 8 september vorig jaar kondigde Solvay al aan dat het bijna volledig eigenaar wordt van de natriumcarbonaatfabriek Berezniki in Rusland, een bedrijf met een capaciteit van 500.000 ton natriumcarbonaat per jaar. Solvay betaalde 160 miljoen euro voor dat belang. Berezniki is één van de drie grootste fabrikanten in Rusland. Het bedrijf telt 2.200 werknemers en ligt in het Oeralgebergte op 200 km van de stad Perm.

De directie van Solvay stelt zwaar aangeslagen te zijn door de onverwachte beslissing van de top van Berezniki om te verkopen aan de Bashkhim Group, die dan 65 procent van de Russische sodamarkt zal controleren. Desondanks kreeg Berezniki de toelating van het FAS, die in Rusland toezicht houdt om monopolies te vermijden. Solvay levert al natriumcarbonaat in Rusland en zal dat blijven doen via invoer uit Europa of via de Verenigde Staten.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud