Solvay past cijfers aan na verkoop Eco Services

Solvay-topman Jean-Pierre Clamadieu ©BELGA

Chemiebedrijf Solvay heeft een update van zijn resultaten over 2013 en het eerste halfjaar gepubliceerd, waarbij de bijdrage van de verkochte divisie Eco Services uit de cijfers werd gehaald. Het bedrijf herhaalt zijn jaarprognose voor 2014.

Solvay  kondigde afgelopen zomer, in de marge van de halfjaarresultaten, dat het Eco Services heeft verkocht voor 660 miljoen euro. Die divisie recycleert zwavelzuur en zet het om in producten die bruikbaar zijn in loodvrije benzine en autobatterijen.

'De divisie is een geldkoe, maar de groeimogelijkheden zijn beperkt', zei topman Jean-Pierre Clamadieu daar toen over. De verkoop doorloopt nu de administratieve molen, en zit perfect op schema om zoals voorzien in het vierde kwartaal afgerond te worden.

Het verlies van die 'geldkoe' blijft niet zonder gevolgen voor de resultaten van de groep. Solvay heeft nu zelf berekend wat die impact precies is op de recurrente ruime bedrijfswinst (rebitda), de belangrijkste operationele graadmeter voor het chemiebedrijf. Al moet daar bij gezegd worden dat Solvay in het verleden vaak erg losjes omsprong me de betekenis van de term 'recurrent'.

Concreet prikt Solvay die rebitda over 2013 nu op 1,61 miljard euro (tegen 1,7 miljard voordien) en over het eerste halfjaar op 911 miljoen euro (tegen 953 miljoen voordien). Dat belet niet dat het management de ambitie herhaalt om in 2014 de rebitda met zowat 10 procent op te krikken. Maar die 10 procent moet nu dus wel gebaseerd worden op de herwerkte cijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud