Solvay richt zich op pensverzuring en rookgassen

©REUTERS

Solvay investeert 185 miljoen euro in de uitbreiding van zijn fabrieken in Bulgarije en het Amerikaanse Wyoming.

Met de investering verhoogt Solvay  zijn productiecapaciteit voor natriumcarbonaat en natriumbicarbonaat met respectievelijk 600.000 en 200.000 ton per jaar. De investeringen worden gespreid over drie jaren.   

De fabriek in Bulgarije vervaardigt natriumbicarbonaat en afgeleide producten. De nieuwe lijn zal de producten Solvair en BicarZ afleveren. Solvair dient voor de behandeling van uitlaatgassen van fabrieken, verbrandingsinstallaties en schepen.

Koeien

Met BicarZ richt Solvay zich op veevoederbedrijven. Het is een middel dat pensverzuring bij koeien voorkomt. 'Een breed voorkomend en onderschat probleem in de hedendaagse melkveehouderij', klinkt het op de Nederlandse website van BicarZ. Pensverzuring veroorzaakt diarree en heeft een negatief effect op voedselopname en melkproductie. Dat alles zou volgens de website met 250 gram per dag voorkomen kunnen worden. 

Lithium

De fabriek in Wyoming produceert natriumcarbonaat. De wereldwijde vraag naar het goedje zal tegen 2023 naar verwachting met 4 miljoen ton stijgen, en tegen 2030 zelfs met 10 miljoen ton. Het chemische middel wordt onder andere gebruikt tijdens het productieproces van detergenten en glas. Maar de vraag wordt ook gevoed vanuit Latijns-Amerika voor de extractie van lithium uit zout water. Lithium is een fel gegeerde grondstof als ingrediënt voor herlaadbare batterijen. 

De investeringen tonen aan dat Solvay zijn klassieke activiteiten niet verwaarloost. Die activiteiten - gebundeld in Performance Chemicals - waren in het eerste halfjaar zelfs de grootste winstmotor van Solvay. De divisie zag zijn winst (ebitda) met 14 procent aandikken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud