Solvay schroeft winstdoelstelling terug

Jean-Pierre Clamadieu, de CEO van Solvay - Foto Thierry du Bois ©Thierry du Bois

Solvay stelt zijn winstdoel neerwaarts bij. De Belgische chemiegroep streeft voor 2016 voortaan een rebitda (recurrente bedrijfskasstroom) na van 2,3 à 2,5 miljard euro. Voorheen stond het streefdoel op 3 miljard. Alle analisten gingen er echter vanuit dat dat cijfer niet meer haalbaar was.

De bijstelling was algemeen verwacht, al lagen de verwachtingen wel een heel eind uit elkaar. De meest optimistische analisten rekenden op een ebitda-doel (recurrente bedrijfswinst voor waardeverminderingen en afschrijvingen) van 2,7 miljard euro, anderen slechts op 2,2 à 2,4 miljard. Het is dus iets tussenin geworden.

Solvay deed de nieuwe voorspelling woensdag op zijn Capital Markets Day in Londen, waar de hele strategie wordt toegelicht. Over de rebitda zegt de groep voorts dat het de bedoeling is de komende jaren gemiddeld een tweecijferige groei te behalen. De rebitda-marge (de verhouding rebitda op omzet) wil Solvay opdrijven tot 18 procent. Solvay wil ook de 'cash flow return on investment' (CFROI) met meer dan 100 basispunten verbeteren in vergelijking met 2012.

De groei van de rebitda wil Solvay vooral bereiken door 'uitmundendheidsinitiatieven', uiteenlopende maatregelen om de winstgevendheid te verhogen. Die zouden dit jaar al 670 miljoen euro moeten toevoegen aan het resultaat. De rendabiliteitsverhogende maatregelen houden onder meer verband met een versterking van de concurrentiepositie in Europa voor natriumcarbonaat en een uitbreidng van de tronagebaseerde productie in de VS. Daarnaast zijn meer dan 100 projecten gelanceerd 'in commerciële en productie-uitmuntendheid', gaande van energie-efficiëntie tot een efficiëntere inkoop en bevoorrading.

Grote structurele veranderingen kondigde Solvay vandaag niet aan. 'Onze transformatie is goed gevorderd', zegt CEO Jean-Pierre Clamadieu in een persbericht. Daarbij wordt verwezen naar de overname van Chemlogics in de VS, het onderbrengen van de Europese pvc-activiteiten in een joint venture en de geplande verkoop van de pvc-activiteit in Latijns-Amerika.

Tussen nu en 2016 is Solvay van plan selectief 700 tot 800 miljoen euro te investeren. Daarvan zal meer dan tweederde gaan naar Consumer Chemicals en Advanced Materials.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud