Solvay slikt afboeking van 1,5 miljard

Solvay-CEO Ilham Kadri. ©BELGA

De crisis in de luchtvaartsector noopt Solvay-CEO Ilham Kadri tot drastische actie. De chemiereus zag in april en mei de groepsverkopen met een vijfde dalen.

1,5 miljard euro. Dat is het forse bedrag aan lucht dat Solvay  uit zijn balans moet schrijven, leert een update.

Het gros van dat bedrag komt op het conto van de forse goodwill - de prijs bovenop de boekwaarde - die de chemiereus in 2015 betaalde bij de overname van Cytec, de Amerikaanse producent van lichtgewicht composieten voor de luchtvaartsector. Een sector die midscheeps getroffen wordt door de coronacrisis. Bovendien worstelde vóór de crisis een belangrijke klant van Cytec, Boeing, met zijn aan de grond genagelde werkpaard 737 MAX.

-20%
Omzetdaling
In april en mei tuimelde de omzet van Solvay met ongeveer 20 procent.

Toenmalig Solvay-CEO Jean-Pierre Clamadieu betaalde 5,7 miljard euro voor de Cytec-deal, een stevige 35 keer de nettowinst. Om die deal te financieren klopte Solvay voor het eerst in ruim anderhalve eeuw bij de belegger aan voor een publieke kapitaalronde. 

Eerder lichtte huidig CEO Ilham Kadri al een andere Amerikaanse miljardendeal van Clamadieu, Chemlogics in de schalieoliesector, kritisch door, met een stevige afboeking over het boekjaar 2019 tot gevolg. 

Schalieolie

Solvay keek naar eigen zeggen in april en mei tegen een omzetdaling van 20 procent aan. Het zwaarst getroffen zijn de activiteiten in schalieolie, auto's en luchtvaart, met een zware krimp van zo'n 40 procent. Meer details volgen op de halfjaarcijfers op 29 juli.

Kadri had vorige maand al zware besparingen aangekondigd in de luchtvaartafdeling, waar een Britse en een Amerikaanse fabriek dichtgaan. Dat gebeurt na een eerste kwartaal waarbij de 'oudjes' van de groep, de soda- en peroxidefabrieken, de rendabiliteit overeind hielden

Ook nu benadrukt Kadri, net als vorige maand, in de korte update de 'weerbaarheid' van de gediversifieerde portefeuille. Lees: de oudjes blijven stevig cash genereren. 

Op de beurs van Brussel noteert het aandeel Solvay tot 3 procent lager, wat het verlies sinds Nieuwjaar op bijna een derde (32%) brengt. KBC Securities-analist Wim Hoste stipt aan dat de omzetkrimp met 20 procent in april en mei zwaarder is dan de verwachte 15 procent. 'Bijgevolg zal ook onze prognose voor een 26 procent lagere ebitda (brutobedrijfswinst, red.) in het tweede kwartaal waarschijnlijk te optimistisch blijken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud