Solvay slikt forse afboeking op schaliegastak

©REUTERS

De schaliegaspoot Novecare is een van de afdelingen die de nieuwe CEO Ilham Kadri kritisch tegen het licht zal houden om na een zwak 2019 de winst weer op te krikken.

Solvay  stevent dit jaar op een iets lagere operationele winst af. In het kwartaalrapport laat de chemiereus weten over heel 2019 een 2 à 3 procent lagere brutobedrijfswinst (ebitda) van 2,33 miljard euro te verwachten. In de zomer lag de lat op een 'stabiel tot bescheiden lager' resultaat. Een grote verrassing is dat niet: de analistenconsensus ging uit van 2,31 miljard euro, tegen 2,33 miljard euro over 2018.

656 miljoen
Afboeking
Solvay boekt de waarde van zijn olie- en gasactiva met 656 miljoen euro af.

'De economische kopwinden zetten zich door in het derde kwartaal, onder meer in de auto-, elektronica - en olie & gassectoren. Dat was niet onverwacht, maar toch meer uitgesproken dan economen verwachtten', zegt CEO Ilham Kadri in een toelichting. 

Toch is het zwakke 2019 een domper, drie jaar nadat ex-CEO Jean-Pierre Clamadieu op een beleggersdag in Londen voor de komende jaren met een portefeuille relatief weinig conjunctuurgevoelige activiteiten een stevige gemiddelde winstgroei naar voor schoof

DE DRIE MOTOREN VAN SOLVAY

Cijfers over derde kwartaal

Advanced Materials: kunststoffen voor onder meer smartphones (bv. hittebestendige omhulsels) en lichtgewichtmaterialen voor de auto- en de luchtvaartsector.

  • Omzet: 1,14 miljard (+5%).
  • Ebitda: 301 miljoen (+1%).

Advanced Formulations: chemische toepassingen voor onder meer de industrie (bv. schaliegaswinning) en consumptie (bv. shampoo, roomijs).

  • Omzet: 704 miljoen (-11%).
  • Ebitda: 123 miljoen (-14%).

Performance Chemicals: natriumcarbonaat (bv. detergenten, glas), waterstofperoxide (bv. bleekmiddel).

  • Omzet: 731 miljoen (+2%).
  • Ebitda: 216 miljoen (+8%).

Ironisch genoeg is het net als over het tweede kwartaal het 'oude' Solvay - Performance Chemicals, een verzamelnaam voor de bakermatfabrieken in natriumcarbonaat en waterstofperoxide - dat met 8 procent winstgroei voor de beste prestatie tekent.

Natriumcarbonaat - waarin Solvay de wereldmarktleider is - en peroxide komen nu onder de nieuwe noemer Chemicals. Die afdeling krijgt de cruciale rol een stabiele cashflow aan te leveren. De afdeling Materialen - onder meer de producent van lichtgewicht en dus energiezuinige composietmaterialen voor auto's en vliegtuigen - moet voor de groei zorgen. 

Schaliegas

De derde tak heet nu Oplossingen. Die zijn er om het rendement te 'optimaliseren' en omvat onder meer de tak Novecare, een belangrijk leverancier voor chemicaliën voor schaliegasexploratie in de Verenigde Staten. Die sector boert door de lagere olieprijs minder en zet de nieuwe investeringen op een lager pitje. Samen met enkele afdelingen gaat Solvay die activiteiten 'optimaliseren', zeg maar kritisch tegen het licht houden.

Als voorbereiding boekt Solvay 656 miljoen euro af op de olie- en gasactiva. Die komen zowel van het vroegere Franse Rhodia als van het Amerikaanse Chemlogics, waar Solvay in 2013 1 miljard euro voor betaalde. Door de afboeking zakt de nettowinst van Solvay over de eerste negen maanden van 2019 met vier vijfde, tot 110 miljoen euro of 1,06 euro per aandeel. 

In een toelichting zegt de groep dat de toestand fundamenteel veranderd is, met meer concurrentie en minder vraag naar duurzamere maar ook duurdere oplossingen op basis van guar. Het gevolg is dat 'frackers' blijven kiezen voor de goedkopere alternatieven en dus niet voor de Solvay-producten om de schalieolie en -gas op te pompen. 

De nieuwe bedrijfsstructuur moet van 2020 tot 2024 een gemiddelde winstgroei van ongeveer 5 procent ('mid single digit') per jaar mogelijk maken, luidt het in de eerste strategische update van Kadri. 'Dit zijn lagere en meer realistische doelstellingen', merkt ING-analist Stijn Demeester op. Kadri's voorganger Clamadieu legde in het najaar van 2018 de lat nog op 6 à 9 procent groei op middellange termijn

Ook de vrije kasstroom moet omhoog: minstens 30 procent van de ebitda (brutobedrijfswinst) moet zich in vrije kasstroom vertalen, tegenover slechts 22 procent nu. Die lage 'cash conversion' bij Solvay - waarbij slechts een beperkt deel van de ebitda uiteindelijk als cash naar de aandeelhouder doorsijpelt - is analisten al lang een doorn in het oog. En het rendement op het ingezette kapitaal moet tegen 2024 naar 11 procent, van 8 procent over 2019. Dat stemt overeen met 300 miljoen extra winst voor belastingen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud