Solvay trekt sterk jaarbegin door

Jean-Pierre Clamadieu, de CEO van Solvay ©BELGA

Solvay zette na een sterk eerste ook in het tweede kwartaal beter dan verhoopte resultaten neer. Netto dook de chemiereus wel in het rood, als gevolg van de afsplitsing van de pvc-tak.

Solvay krikte over het tweede kwartaal de omzet met 2 procent op, tot 2,64 miljard euro. Dat is min of meer in lijn met de 2,67 miljard die analisten gemiddeld verwachtten. De bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda) steeg met 10 procent tot 485 miljoen. Dat is beter dan de 479 miljoen waar analisten op mikten. Ook de bedrijfswinst kwam met 291 miljoen iets boven de verwachtingen uit.

Voor het hele boekjaar handhaaft de groep haar prognose voor een stijging van de rebitda met bijna 10 procent. Daarbij wel de kanttekening dat Solvay de vergelijkingsbasis aanpast, wat de voorbije jaren wel vaker gebeurde.  Net vandaag kondigt Solvay ook de verkoop aan van zijn dochter Eco Services, dat zwavelzuur recycleert. De groep ontvangt 660 miljoen euro voor de afdeling, die voortaan uit de cijfers voor 2014 en 2013 gelicht zal worden. 

Onderaan de resultatenrekening is er een ander verhaal. De chemiegroep moest zoals bekend een minwaarde slikken bij de inbreng van de pvc-afdeling bij het Britse Ineos. Daardoor kleurt het nettoresultaat voor 292 miljoen rood, tegenover een winst van 148 miljoen een jaarder.

Solvay 6.0

De verkoop van de pvc-tak kadert in de zoveelste transformatie - de zesde om precies te zijn - van de ruim 150 jaar oude chemiegroep. CEO Jean-Pierre Clamadieu wil van Solvay een minder conjunctuurgevoelige fijnchemiespeler maken. En dan past pvc niet meer in het plaatje. De afdeling is op zich rendabel, maar de resultaten fluctueren sterk naargelang de conjunctuur.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud