Solvay verhoogt winstprognose beetje

Solvay-topman Jean-Pierre Clamadieu ©BELGA

Het chemiebedrijf Solvay zag zijn recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) in het eerste kwartaal met 11 procent stijgen, dankzij hogere volumes. Hoewel hij nog een slag om de arm houdt, krikt topman Jean-Pierre Clamadieu zijn winstprognose voor het hele jaar op.

Solvay kan voor de eerste drie maanden van dit jaar winstgroei voorleggen. De rebitda of recurrente bedrijfskasstroom steeg met 11 procent tot 467 miljoen euro. Dat is meer dan analisten hadden verwacht. Volgens Reuters werd er uitgegaan van 422 miljoen euro.

De operationele winst (ebit) kwam op 260 miljoen euro of 14 procent meer dan een jaar geleden.

Het chemiebedrijf afficheert een omzet van 2,55 miljard euro, wat net 1 procent meer is dan een jaar terug. Solvay wijst erop dat er begin dit jaar meer vraag was naar zijn producten, maar dat ongunstige wisselkoersen en eenmalige posten doorwegen.

Winstprognose

Voor het hele jaar 2014 gaat Solvay uit van 'een goede operationele prestatie'. De groep verwacht dat de rebitda met 'een hoog enkelvoudig cijfer' zal groeien. Tot dusver had Solvay alleen aangegeven dat de winst dit jaar hoger zou uitkomen dan in 2013. 'Ik ben voorzichtig optimistisch. Het eerste kwartaal was alvast geruststellend met een hogere vraag naar producten. Ik zie niet meteen een reden om te vrezen dat de vraag opnieuw zou afnemen.'

'Er zijn drie positieve elementen', lichtte CEO Jean-Pierre Clamadieu deze ochtend toe. 'Eerst en vooral het hernemen van de vraag naar producten. We hebben hier maanden op zitten wachten, maar nu zijn er duidelijke signalen vanuit de automobielsector en vooral de bouw dat de markt zich aan het herpakken is. Zeker in Europa en Azië hebben we meer volumes verkocht. Tweede positief element van dit kwartaal zijn de 'measures of excellence' die hun vruchten afwerpen. Ingrepen in de productie en de distributie onder meer maken dat de kosten beter onder controle zijn. En ten slotte verloopt de integratie van Chemlogics ook goed.'

Betere marge

De 'uitmuntendheidsmaatregelen' zijn volgens Clamadieu de motor van de betere marge van de beursgenoteerde chemiegroep. 'Solvay begon het jaar goed dankzij een verbeterde vraag en de voordelen van onze uitmuntendheidsinitiatieven. Hierdoor leverde Solvay in het eerste kwartaal een solide winstgroei en een hogere marge. Dit jaar zal Solvay zijn diepgaande transformatie voortzetten om een bedrijf te creëren met hogere groei, minder cycliciteit en een hogere waarde', liet CEO Jean-Pierre Clamadieu optkenen.

Op de vraag welke maatregelen er concreet werd genomen, haalt Clamadieu een reeks van mogelijkheden aan: 'Onze energiekosten verbeteren, onze productiecapaciteit verhogen, onze grondstoffen ander inkopen, onze pricing aanpassen, ... we hebben een honderdtal actieplannen waar we sinds eind 2012 op werken. En die beginnen resultaten te tonen.'

Ineos

Solvay werkt aan een joint venture met zijn Zwitserse sectorgenoot Ineos voor de productie van pvc. Die joint venture moet nog worden goed gekeurd door de Europese Commissie. Solvay en Ineos hebben Europa eerder dit jaar voorgesteld om vijf sites in België, Frankrijk, het VK, Duitsland en Nederland af te stoten om de joint venture te kunnen laten doorgaan. Clamadieu wou hier deze morgen weinig over kwijt. 'We hebben nog veel werk te doen voor we het project kunnen finaliseren', loste hij enkel. Europa neemt een beslissing op 16 mei.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud