Advertentie

Solvay verhoogt winstprognose na sterke lente

Solvay-CEO Ilham Kadri rekent nu op minstens 13 procent winstgroei over het boekjaar 2021. ©BELGA

De kostenbesparingen die de chemiereus vorig jaar doorvoerde, zetten een hefboom op het sterke vraagherstel.

Een boomende economie leverde de chemiegroep Solvay in het tweede kwartaal een omzet van 2,46 miljard euro op. Dat is 13 procent meer dan in de lente van 2020, toen een groot deel van de wereld bij de start van de pandemie in lockdown ging.

Het sterke herstel van de vraag in sectoren als bouw, elektronica en auto's zet samen met de stevige kostenbesparingen die CEO Ilham Kadri doorvoerde een hefboom op de resultatenrekening. De bedrijfswinst voor afschrijvingen steeg 37 procent naar 602 miljoen euro, een stuk meer dan de 568 miljoen die analisten gemiddeld verwacht hadden.

De volumes in juni hebben het niveau van 2019 overtroffen.
Ilham Kadri
Solvay-CEO

Netto kwam de winst uit op 222 miljoen of 2,15 euro per aandeel. Een jaar eerder was er nog een verlies van 1,5 miljard, toen de crisis in de luchtvaartsector Kadri tot een drastische sanering van de luchtvaartafdeling Cytec noopte.

Kadri verhoogt na de sterke lente de prognose voor heel 2021. Ze rekent nu op een bedrijfswinst tussen 2,2 en 2,3 miljard euro, terwijl de lat eerder op 2 à 2,2 miljard lag. Met andere woorden: minstens 13 procent winstherstel tegenover de bijna 1,95 miljard in 2020.

Dit is ons negende opeenvolgende kwartaal met positieve vrije kasstroom
Ilham Kadri
Solvay-CEO

Ook de prognose voor de vrije kasstroom gaat omhoog en ligt nu voor heel 2021 op 750 miljoen in plaats van 650 miljoen euro. Kadri gaat prat op die stevig cashgeneratie. 'Dit is ons negende opeenvolgende kwartaal met positieve vrije kasstroom', benadrukte de CEO in een telefonische toelichting. Dankzij die cashflow bleef de nettoschuld stabiel op 4,2 miljard, ondanks de uitkering van het stevig dividend dit voorjaar.

Wat de chemiegroep betreft, is de Covid-19-crisis dus nagenoeg verteerd. Meer nog: er kan zelfs weer aan groei gedacht worden. 'De volumes in juni hebben het niveau van 2019 overtroffen', zegt Kadri in de toelichting.

De drie motoren van Solvay

Prestatie in tweede kwartaal

Materials: kunststoffen voor onder meer smartphones en herlaadbatterijen (bv. hittebestendige omhulsels) en lichtgewichtmaterialen voor de auto- en de luchtvaartsector.

  • Omzet: 711 miljoen (+4%).
  • Ebitda: 220 miljoen (+29%)

Chemicals: natriumcarbonaat (bv. detergenten, glas), waterstofperoxide (bv. bleekmiddel)

  • Omzet: 820 miljoen (+25%).
  • Ebitda: 249 miljoen (+49%).

Solutions: chemische toepassingen voor onder meer de industrie (bv. schaliegaswinning) en consumptie (bv. shampoo, roomijs).

  • Omzet: 925 miljoen (+11%).
  • Ebitda: 171 miljoen (+29%)

De sterkste prestatie komt van de afdeling Chemicals, die de winstbijdrage met bijna de helft optrok (zie inzet). Die tak omvat met natriumcarbonaat (soda ash) de bakermat van de 158 jaar jonge groep. Die bakermat loodste de groep zonder te grote kleerscheuren door de crisis, maar Kadri liet al verstaan dat een verkoop geen taboe is bij haar streven om Solvay meer 'gestroomlijnd' te maken. Ook de onderdelen Silica, een toeleverancier van de - zie ook Bekaert - boomende bandensector, en Coatis (coatings en kleefstoffen) presteerden erg sterk.

De tak Materials presteerde in omzet relatief zwak door de luchtvaartsector, die slechts geleidelijk uit de diepe pandemische crisis klautert. Wel sterk scoorde hier de tak polymeren, onder meer dankzij de boomende autosector. Materials produceert onder meer pvdf, een hittebestendig polymeer dat niet alleen smartphones bij intensief gebruik voor over oververhitting behoedt, maar ook cruciaal is om de actieradius van de batterijen van elektrische auto's te verlengen.

Over een mogelijke verdere stroomlijning van de omvangrijke Solvay-portefeuille laat Kadri in het persbericht niet het achterste van haar tong zien. 'We blijven ons richten op herinvestering in onze belangrijkste groeigebieden, zoals batterijen en elektronica, die op middellange termijn superieure groei zullen opleveren', klinkt het.

Ook op de telefonische conferentie sprak Kadri zich niet uit. 'De juridische afsplitsing van soda ash is vooral bedoeld om intern een betere financiële rapporting te krijgen en meer strategische flexibiliteit te hebben. Er is zeker geen haast om een beslissing te nemen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud