Solvay vraagt aandeelhouder solidair te zijn

Solvay-CEO Ilham Kadri levert 15 procent van haar salaris in voor het solidariteitsfonds van de groep. ©Brecht Van Maele

Solvay-CEO Ilham Kadri zorgt voor een primeur. Ze roept de aandeelhouders op een derde van het slotdividend over te maken naar een solidariteitsfonds voor Covid-19. De chemiegroep schrapt voorts haar jaarprognose.

Solvay pakte donderdagmorgen met een dubbele verrassing uit. Vooreerst bevestigde de chemiegroep het dividendvoorstel van 3,75 euro. Rekening houdend met het al uitgekeerde interimdividend impliceert dat een slotdividend van 2,25 euro, dat de aandeelhouders op 20 mei in principe op de rekening gestort krijgen. 

Een bevestiging van het dividend is tegenwoordig opmerkelijk, zeker in de zwaar getroffen chemiesector. Solvay zit in een perfecte storm, onder meer door de grote blootstelling aan de luchtvaart- en schalieoliesector.

Maar het bedrijf verwijst naar zijn goede balans met 4 miljard euro cash en beschikbare kredietlijnen. De groep heeft ook een stevige reputatie opgebouwd op het vlak van dividendbehoud. Het is een van de weinige bedrijven die een stabiel of stijgend dividend uitdrukkelijk hebben opgenomen in de bedrijfsdoelstellingen. De groep moest voor het eerst in 1982 - na rampjaar 1981 - het mes zetten in het dividend.

Solidariteit

Opmerkelijk: Solvay roept de aandeelhouders op een derde van het slotdividend over te maken aan een solidariteitsfonds (0,75 euro bruto per aandeel). Dat fonds dient om werknemers en zelfstandigen te helpen die het moeilijk hebben door de coronacrisis. De rest van de middelen gaat naar liefdadigheidsorganisaties die zich inzetten voor coronaslachtoffers.

Een aandeelhouder die solidair wil zijn, moet dat voor de algemene vergadering van 8 mei kenbaar maken. De formaliteiten daarover volgen.

Staan de families achter Solvay - die de groep via de holding Solvac voor 30,7 procent controleren - achter het initiatief? Hun vertegenwoordigers keurden het voorstel alvast mee goed. Maar elk familielid moet voor zichzelf uitmaken of hij in het systeem stapt of niet.

De leiding van Solvay doet alvast een bijdrage aan het solidariteitsfonds. Nicolas Boël, de voorzitter van de raad van bestuur, draagt de helft van zijn jaarloon over. Op basis van zijn vergoeding over het boekjaar 2019 (vaste vergoeding + zitpenningen) gaat het om een bedrag van 132.500 euro. CEO Ilham Kadri en andere directieleden staan de rest van het jaar 15 procent van hun salaris af. Ook andere werknemers doen vrijwillige bijdragen. Elke bijdrage van een werknemer in het fonds wordt verdubbeld door een bijdrage van Solvay.

Voorbeeld

Kan het initiatief van de chemiegroep andere beursgenoteerde bedrijven aanzetten tot gelijkaardige initiatieven? Veel ondernemingen beslisten de jongste weken om hun dividend (deels) te schrappen. Denk onder meer aan Van de Velde, Roularta, Deceuninck, Kinepolis, Melexis en Miko of nog Bpost, KBC en ING. Zij verkiezen cash in het bedrijf te houden, wat een andere vorm van solidariteit natuurlijk niet uitsluit.

Bij groepen die net als Solvay wél een dividend gaan uitbetalen en een belangrijke referentieaandeelhouder hebben, zijn er ook initiatieven maar in verspreide slagorde.

Zo vernam De Tijd dat de Frère-holding GBL in alle discretie bij het begin van de coronacrisis een aantal ziekenhuizen steunde. Er lopen bij de holding en bij haar participaties nog gesprekken om te bekijken of bijkomende gezamenlijke acties mogelijk zijn.

Bij Sofina, de holding die gecontroleerd wordt door de familie Boël, denkt men na over een globaal plan. Daarover worden mogelijk meer details bekendgemaakt op de algemene vergadering begin mei. Sofina pompte alvast al geld in ACT (Action Covid-19 Team), een Indiaas fonds dat al 13 miljoen dollar vergaard heeft. De Boël-holding heeft meerdere participaties in het Aziatische land. Het fonds, dat vooral start-ups steunt die de coronacrisis op een innovatieve manier willen bestrijden, wordt beheerd door de lokale verantwoordelijke van de stichting van Bill en Melinda Gates.

Telenet, dat net als GBL en Sofina zijn dividend handhaafde, vindt dat het aan zijn raad van bestuur is om een dergelijk initiatief voor te stellen aan de aandeelhouders, zegt een woordvoerster. Liberty Global controleert de kabel- en telecomgroep (58%). Telenet ondersteunde al veel initiatieven, zoals het openstellen van wifi-netwerken voor jongeren uit de kansengroepen, het uitdelen van laptops en smartphones en het openstellen van de televisie-app Yelo in ziekenhuizen en zorginstellingen.

Prognose geschrapt

Er was ook ander nieuws bij Solvay, want de chemiegroep besliste ook haar jaarprognose van 26 februari - 'in het beste geval een stabiele brutobedrijfswinst' - in te trekken, wat gelet op de zwaar tegenzittende conjunctuur niet echt een verrassing is. Voorts zullen de investeringen dit jaar met meer dan een kwart miljard dalen, waarschuwt de groep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud