Solvay zet 2021 sterker dan verwacht in

Solvay-CEO Ilham Kadri. ©BELGA

Het Belgische chemiebedrijf meldt 'een herstel op veel markten' en trekt de doelstellingen voor 2021 op.

De omzet van Solvay daalde de voorbije drie maanden met 4 procent tot 2,37 miljard euro. Zonder rekening te houden met wisselkoersen en de impact van desinvesteringen was er een groei van net geen 2 procent.

De brutobedrijfswinst (ebitda) dikte 10 procent aan tot 583 miljoen euro. Dat is 9 procent boven de analistenconsensus. Daarmee verbaast de chemiegroep, die in februari een cijfer van 520 à 550 miljoen euro naar voren had geschoven, ook zichzelf. De nettowinst steeg met 2 procent tot 240 miljoen euro of 2,33 euro per aandeel.

De besparingen van CEO Ilham Kadri laten zich beetje bij beetje voelen. De winstmarge bereikte het voorbije kwartaal een record.

‘De resultaten weerspiegelen het aanhoudende economische herstel dat in veel van onze markten zichtbaar is’, zegt Ilham Kadri, die intussen twee jaar aan het hoofd van Solvay staat.

Daarbovenop plukt het chemiebedrijf de vruchten van de kostenbesparende initiatieven die Kadri sinds eind 2019 in de steigers zette. De ambitie was toen tegen 2024 zowat 300 miljoen euro kosten weg te snoeien. Door nog enkele fabrieken te sluiten en alle ondersteunende diensten een facelift te geven, is de doelstelling opgelopen tot een half miljard euro.

Dat laat zich beetje bij beetje voelen. De winstmarge bereikte het voorbije kwartaal een record van 24,6 procent. ‘En dat ondanks de negatieve impact van stijgende kosten voor grondstoffen en logistiek, en verstoringen van de toeleveringsketen door de stormen in de VS en de blokkering van het Suezkanaal.'

De drie motoren van Solvay

Prestatie in eerste kwartaal:

Materials: kunststoffen voor onder meer smartphones en lichtgewicht materialen voor de auto- en luchtvaartsector.

  • Omzet: 689 miljoen euro (-13%).
  • Brutobedrijfswinst (ebitda): 206 miljoen (-10%).

Chemicals: natriumcarbonaat (detergenten, glas, ...), waterstofperoxide (bleekmiddel).

  • Omzet: 791 miljoen (-1%).
  • Ebitda: 240 miljoen (+1%).

Solutions: chemische toepassingen voor de industrie (schaliegaswinning) en consumptie (shampoo, roomijs, ...)

  • Omzet: 891 miljoen (+1%).
  • Ebitda: 173 miljoen (+12%).

‘De marktomstandigheden verbeterden vooral in de auto-, elektronica-, mijnbouw- en bouwsector’, klinkt het.

Voor autoproducenten ontwikkelt en produceert Solvay speciale polymeren voor onder de motorkap, benzinetanks en batterijen voor elektrische en hybride auto’s. De verkoop van al die materialen leverde het voorbije kwartaal 19 procent meer omzet op.

In de elektronicasector is het bedrijf een van de belangrijkste leveranciers van complexe kunststoffen die verwerkt worden in smartphones en tablets. In de mijnbouwsector profiteerde Solvay van de heropening van kopermijnen, waarvoor het chemicaliën maakt die nodig zijn om de ertsen te verwerken. Het herstel in de bouwindustrie boostte dan weer de verkoop van natriumcarbonaat – voor de productie van glas – en van de joint venture Rusvinyl, die pvc produceert in Rusland.

Probleemkinderen

Daartegenover staan enkele ondermaats presterende activiteiten. Solvay kreeg jaren geleden met de miljardenovername van Chemlogics voet aan de grond in de Amerikaanse schalieolie- en gasindustrie. Het maakt chemicaliën om putten te boren en het goedje op te pompen, maar die sector ligt op apegapen.

-42%
Luchtvaartcrisis
De composietendivisie (lichtgewicht materialen voor de luchtvaart) krabbelt stilaan recht, maar boekte in het eerste kwartaal nog 42 procent minder omzet dan vorig jaar.

Nog erger is het gesteld in de divisie Composietmaterialen. Die ontwikkelt lichtgewicht materialen voor vliegtuigonderdelen en wordt dus keihard getroffen door het stilvallen van de burgerluchtvaart sinds de pandemie. In het eerste kwartaal was er 10 procent beterschap tegenover het kwartaal ervoor, maar wel een omzetdaling van 42 procent tegenover vorig jaar. Solvay is sinds de overname van Cytec – in 2015 voor 5,7 miljard euro – een belangrijke leverancier voor Airbus en Boeing, maar ook voor Lockheed Martin, dat de F-35’s bouwt.

Record na record

Voor het volledige jaar mikt het bedrijf op 2 à 2,2 miljard euro brutobedrijfswinst. Dat impliceert in het midden van het interval een groei van 8,4 procent. Solvay krabbelt dus recht na een moeilijk 2020 waarin de pandemie de business verstoorde, maar om het niveau van 2019 (2,32 miljard) te halen, is nog altijd een lange weg af te leggen.

Voor de vrije kasstroom – ‘Ik ben een cashflow lady’ – zet Kadri wel record na record neer dankzij de controle van het werkkapitaal, lagere intrestbetalingen en de afbouw van de pensioenlasten. Dat cijfer steeg in het eerste kwartaal met 40 procent tot 282 miljoen en zal op het einde van het jaar uitkomen rond 650 miljoen, terwijl Solvay eerder mikte in de range van 600 à 650 miljoen euro.

Stroomlijning

Over de verdere stroomlijning van het bedrijf heeft Kadri deze keer weinig nieuws te vertellen. De geplande verkoop van zes kleinere activiteiten, samen goed voor 300 miljoen euro omzet, zit op schema en zal in het tweede kwartaal rond zijn. Ook de olie- en gasbusiness staat nog in de etalage, terwijl Kadri eerder dit jaar aankondigde de natriumcarbonaatdivisie – waar de oorsprong van de groep ligt – in een aparte juridische structuur onder te brengen. Dat kan de voorbode zijn van een afsplitsing of een verkoop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud