Solvay zet zwavelzuuractiviteiten in de etalage

Jean-Pierre Clamadieu, CEO van Solvay (foto: Belga) ©BELGA

Solvay zet zijn divisie Eco Services te koop. Die recycleert zwavelzuur, een bijproduct van olieraffinaderijen, en zet het om tot producten die bruikbaar zijn in loodvrije benzine, autobatterijen en voor het bleken van papier. Daarmee zet Solvay zijn transformatie verder.

Eco Services, met enkel activiteiten in de VS, haalde vorig jaar 288 miljoen euro omzet en realiseert volgens financieel directeur Karim Hajjar een winstmarge (ebitda) van 'in de 20 procent'. Het bedrijf werd 130 jaar geleden opgericht in San Francisco en kwam in 1987 in handen van Rhodia, het Franse bedrijf waar Solvay enkele jaren geleden de hand op legde. Volgens Hajjar hebben na het verschijnen van het persbericht meteen al enkele partijen interesse gemeld.  

'De divisie is een kaskoe', zegt CEO Jean-Pierre Clamadieu. 'Maar de groeimogelijkheden zijn beperkt. We kunnen de middelen die vrijkomen beter investeren in andere activiteiten die sneller groeien. Maar we hebben geen haast om te verkopen, al zouden we toch graag een deal hebben voor eind van dit jaar.' Hoeveel de verkoop zou moeten opleveren, is onduidelijk. Behalve industriƫle partijen, zouden ook durfkapitaalgroepen gecharmeerd kunnen zijn door de voorspelbare cash flow van Eco Services.

Pvc

'De verkoop van Eco Services kadert in het transformatieprogramma dat Solvay heeft ingezet nog voor ik bij Solvay terechtkwam', zegt Clamadieu. Die transformatie begon met de verkoop van de farma-afdeling, gevolgd door de miljardenovername van Rhodia en de plannen om de pvc-activiteiten in een joint venture met INEOS te stoppen.

Die joint venture is evenwel nog in wording omdat de Europese Commissie nog haar zegen moet geven. En dat heeft heel wat voeten in de aarde. De joint venture zou namelijk meer dan 50 procent van de Europese pvc-markt domineren. De kans is groot dat Solvay en INEOS aanzienlijke toegevingen - lees: desinvesteringen - zullen moeten doen om groen licht te krijgen. 'We erkennen de nood om een oplossing te zoeken. We zijn volop bezig een antwoord te formuleren op de wensen van de Europese Commissie. Maar we moeten er natuurlijk ook over waken dat de  uiteindelijke joint venture leefbaar is en de druk vanuit de VS, waar schaliegas een zegen is voor pvc-producenten, kan weerstaan.' Een beslissing valt ergens begin mei.

Solvay zet volop in op twee divisies. Advanced Formulations, dat bijvoorbeeld stoffen produceert - op basis de guarplant - voor gebruik in cosmetica en voor vloeistoffen die gebruikt worden voor gas- en olieboringen. Vorig jaar versterkte Solvay die activiteit nog met de overname van Chemlogics voor 1 miljard euro. Een andere groeimotor is Advanced Materials dat gespecialiseerde producten maakt voor batterijen of energiezuinige autobanden.

Groei

Van groei was er in 2013 evenwel geen sprake. De omzet daalde met 5 procent; de recurrente bedrijfskasstroom met 12 procent en de nettowinst zelfs met 45 procent, al was dat vooral te wijten aan herstructureringskosten en minderwaarden op de verkoop van activiteiten.

Voor 2014 rekent Clamadieu wel op winstgroei. 'We zien vroege tekenen van herstel in de economie. Het jaar is met een positieve dynamiek gestart', klinkt het. bovendien lanceerde het bedrijf een programma om de winst de komende drie jaren met 420 miljoen euro op te drijven met 'uitmuntendheidsinitiatieven', een groot woord voor kostenbesparingen. Het management mikt bijvoorbeeld op een daling van het energieverbruik met 10 procent. 'Een gespecialiseerd team gaat van vestiging tot vestiging om de mogelijkheden te bekijken.'

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud