Stakers Agfa blokkeren site Mortsel volledig

(foto: Belga) ©BELGA

De aanhoudende stakingsactie bij beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert is sinds donderdagnacht nog verstrengd. Ook leveranciers en klanten kunnen niet meer terecht op de terreinen en parkings van de beeldvormingsgroep. De actie wordt intussen de hardste van de laatste decennia genoemd.

Vrijdagavond wordt een cruciale uitslag verwacht van een referendum over een cao-voorstel, met daarin de door de arbeiders gehekelde brugpensioenregeling.

Sinds vorige week donderdag staken de arbeiders bij de Materials-afdeling van Agfa. Ze zijn ontevreden over de plannen van de directie om het brugpensioen terug te schroeven. De bediendebonden riepen op om solidair te zijn. Daar werd geen gevolg aan gegeven en sinds donderdag mogen ook kaderleden en bedienden niet meer binnen.

De directie liet de stakingsposten niet verbreken. Donderdagnacht werden ook zowat alle parkings en terreinen met hekken, kettingen en hangsloten afgesloten voor leveranciers en klanten. Ook een standbeeld vlakbij de fabriek van oprichter Lieven Gevaert, die als sociaal ondernemer bekend stond, werd aangekleed. Vrijdag is dag acht van de staking ingegaan.

'Daarmee is het de hardste actie in decennia' zegt onder meer vakbondsman Yves Van Antwerpen (ACV). 'Het geloof in de directie is volledig weg. Men wil de maatschappelijke verantwoordelijkheid van zich afschuiven', voegt Tom Vercammen (ABVV) er aan toe. De bonden wachten nu het resultaat af van het referendum onder de arbeiders.

Er is een tweederdemeerderheid nodig om het meest recente voorstel, afkomstig van de sociaal bemiddelaar, te kunnen verwerpen. Het initiële voorstel van bonden en directie werd eerder al met 67 procent van de stemmen verworpen.

De syndicale delegatie zit vrijdagavond wellicht samen om zich te beraden over hoe te reageren op het resultaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud