Staking bij Umicore in Hoboken

Umicore in Hoboken ©BELGA

Bij materialentechnologiegroep Umicore is in de vestiging in Hoboken een 24-urenstaking gestart. De stakers zien de plannen van de directie niet zitten om op de hr-dienst binnen de groep het aantal medewerkers (in voltijds equivalent) terug te brengen van 62 naar 50 en deels te centraliseren.

Volgens de vakbonden zouden de hr-diensten van de Umicore-vestigingen gecentraliseerd worden in Brussel waardoor 16 van de 67 jobs verdwijnen. Een dertiental personen zou daardoor worden ontslagen. De vakbonden zijn boos, omdat zij niet vooraf op de hoogte zijn gebracht van de herstructurering. Ze vrezen ook dat de dienstverlening aan het personeel zal afzwakken door de centralisering en de afslanking.

Woordvoerster Elke Vercruysse van Umicore bevestigt dat de hr-dienst in het kader van een nieuwe manier van werken deels wordt gecentraliseerd. Voor de acht sites komen er drie hr-centers, maar er blijft wel degelijk nog lokaal hr-personeel in de vestigingen aan de slag.

'De plannen van de directie werden toegelicht op de ondernemingsraad van 27 maart. We moeten vandaag ook ten stelligste ontkennen dat er 13 ontslagen komen. Het is op zijn zachtst gezegd voorbarig.  In de mate van het mogelijke wordt voor zoveel mogelijk betrokkenen een andere functie gezocht binnen het bedrijf. We betreuren dat er zo snel naar het stakingswapen is gegrepen', aldus de woordvoerster.

Het gaat niet om en een wilde staking.  Een stakingsaanzegging is op 1 april ingediend. Aan de site in Hoboken is het rustig. Enkel personeel dat moet instaan voor de veiligheid, mag binnen.

De staking bij Umicore in Hoboken duurt wellicht tot 6 uur zaterdagmorgen. De vakbonden sluiten meer acties, ook in andere vestigingen niet uit. Er is voorlopig nog geen verder overleg met de directie gepland, stellen de bonden.

Bij Umicore in Hoboken worden edele metalen uit oude toestellen gehaald. De site stelde in oktober vorig jaar zo'n 1.650 mensen te werk. De hele groep in Belgiƫ telt 3.000 medewerkers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud