Advertentie
nieuwsanalyse

Stellingenoorlog rond Recticel-divisies gestart

Isolatie is booming business. De Ierse groep Kingspan biedt zwaar voor de isolatie- en soepelschuimafdeling van het Belgische Recticel. ©BELGA

De schuimrubberproducent Recticel omringt zich met juridisch en financieel advies om de Ierse bieder van antwoord te dienen. De strategische oorlog kan starten.

De Ierse bouwmaterialengigant Kingspan bracht dinsdag in volle beurstijd een ongevraagd en niet-bindend bod van 700 miljoen euro uit op de divisies isolatie en soepelschuim van Recticel. Kingspan is enkel geïnteresseerd in de Recticel-tak die isolatiemateriaal maakt voor de bouw. De tak soepelschuim wil het doorverkopen aan een niet nader genoemde derde partij.

Het bod kwam als een donderslag bij heldere hemel. Of toch niet. Kingspan probeerde negen jaar geleden al tevergeefs de isolatietak van Recticel via een bod los te weken van de groep, maar het kreeg toen nul op het rekest (dat bleef onder de radar tot De Tijd het nieuws naar buiten bracht, red.). Het was volgens sommigen een kwestie van tijd voordat de Ieren opnieuw hun kans zouden wagen.

Koud gepakt

Maar terug naar dinsdag. Recticel liet kort na de bekendmaking van het bod van King-span weten dat het het Ierse bod zou ‘analyseren in overeenstemming met zijn fiduciaire plicht’. Dat neutrale woordgebruik verborg dat Recticel koud gepakt werd door de Ieren. Sommige bronnen beschouwen het zelfs als een ‘oorlogsverklaring’. Om de tegenaanval in te zetten,heeft Recticel zich omringd met zakenbankiers van JPMorgan en met het advocatenkantoor Allen & Overy, vernam De Tijd van meerdere bronnen.

Vooral de manier waarop Kingspan tewerk ging, wekt verbazing bij Belgische overnamespecialisten. ‘In volle beurstijd en onaangekondigd een bod doen op de kroonjuwelen van je concurrent? Zo’n agressieve tactiek is behoorlijk zeldzaam, zeker in België’, zeggen meerdere dealmakers. Sommigen schuiven de strijd om Ablynx (vorig jaar) en de biedoorlog rond de netwerkoperator Telindus (in 2005) naar voor als voorbeelden van andere transacties waarbij agressieve overnametactieken werden gebruikt.

Door de prijs aantrekkelijk genoeg te maken, forceerde Kingspan de raad van bestuur van Recticel het bod op z’n minst te overwegen.

Maar de nieuwe aanpak van de Ieren verrast niet iedereen. ‘Kingspan werd in 2010 wandelen gestuurd. Het was onmogelijk dat het nog eens vriendelijk zou aankloppen om twee kerndivisies van Recticel over te nemen. In dat geval moet je iets doen om het doelwit te forceren met je te praten’, stelt een zakenbankier.

Kingspan heeft het handig gespeeld, geven onze gesprekspartners toe. ‘Het biedt niet op heel Recticel, wat achteraf werk vermijdt rond niet-strategische activa’ (de andere twee Recticel-divisies, red.), legt een bron uit. ‘In tegenstelling tot in 2010 maakte Kingspan zijn voornemen bovendien onmiddellijk publiek. Dat vergroot de druk op Recticel.’

De prijs is attractief genoeg om Recticel te forceren om het bod op z’n minst in overweging te nemen, zegt deze bron nog. Vorig jaar waardeerde KBC Securities beide afdelingen op 670 miljoen euro. Kingspan biedt (zonder boekenonderzoek) 700 miljoen.

Opties

Welke opties heeft de Wetterse schuimrubberfabrikant?

Kingspan zonder meer wandelen sturen kan niet. Recticel moet in dat geval zijn aandeelhouders - de grootste, Bois Sauvage (28,2%), op kop - overtuigen dat een alternatieve strategie evenveel waarde kan creëren. De jongste tien jaar is Recticel daar niet in geslaagd, integendeel. De ondernemingswaarde (beurswaarde plus nettoschulden) van het gefocuste en overnemende King-span vertienvoudigde over die periode, terwijl die van Recticel stagneerde.

Wil de holding Bois Sauvage na een partnerschap van 20 jaar nog verder gaan met Recticel? Daar ligt een van de sleutels van het verhaal.

Wil Bois Sauvage na een partnerschap van meer dan 20 jaar nog mee? Of acht de holding de tijd rijp om de vruchten van haar investering te plukken? Daar ligt een van de sleutels van het verhaal. Bois Sauvage laat echter niet in zijn kaarten kijken.

‘Het zou me niet verrassen als Recticel het advies krijgt het onderste uit de kan te halen’, meent een dealmaker. De Wetterse groep kan in dat geval om de tafel gaan zitten met Kingspan of het veld opentrekken met een veiling waarop meerdere kandidaten tegen elkaar kunnen bieden. De betrokken divisies kunnen met hun mooie marges ook cashrijke investeringsfondsen aantrekken. Als Kingspan het niet haalt, kan het overgaan tot de orde van de dag.

Als het bod lukt, wat moet dan met de rest van Recticel gebeuren? De groep zou dan overblijven met een autotak waarvoor ze al lang een koper zoekt, een verlieslatende matrassenafdeling en een berg cash. Niet bijster motiverend voor een managementteam. En wat met de berg cash? Investeer je die in nieuwe activiteiten, zoals D’Ieteren deed? Of keer je hem uit (op een fiscaal attractieve manier)? Het zijn vragen zonder antwoord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud