Tack koopt na jaar radiostilte weer aandelen Tessenderlo op

Luc Tack, CEO van Picanol en Tessenderlo Group ©CREDIT: ImageDesk.be / Lieven Van Assche

Luc Tack heeft via de weefgetouwenspecialist Picanol voor het eerst in een jaar tijd nog eens aandelen van chemiebedrijf Tessenderlo bijgekocht.

Picanol  betaalde deze week 285.000 euro voor een pakket Tessenderlo-aandelen . De gemiddelde prijs per aandeel bedroeg 32,8 euro. Dat blijkt uit een melding op de website van de beurswaakhond FSMA. 

De transactie bewijst dat de honger van Picanol in chemiebedrijf Tessenderlo Group nog niet gestild is, ook al dateerde de laatste aankoop van precies een jaar geleden. Picanol profiteert nu van de relatief lage aandelenkoers, die intussen 20 procent onder de piek van oktober vorig jaar ligt.

De nieuwe investering van Picanol is evenwel maar een peulschil vergeleken met de 133 miljoen euro cash die het weefgetouwenbedrijf eind vorig jaar op de bankrekening had staan. 

Grote plannen?

Die riante cashberg doet steevast de vraag opborrelen wat Picanol van plan is. Broedt het bedrijf op een nieuwe, verrassende deal zoals in 2013 toen het voor 192 miljoen euro de Franse staat uitkocht bij Tessenderlo Group en zo in één klap de referentieaandeelhouder werd? Momenteel bezit Picanol 36 procent van het chemiebedrijf. Met het persoonlijke belang van Tack erbij loopt dat op tot boven 40 procent.

'Wat we met de cash zullen doen? We laten alle opties open', klonk het enkele weken geleden nog. 'We gaan niet onbesuisd te werk. We zien wel', aldus Luc Tack. 

Topman Deceuninck

Intussen pikt ook Francis Van Eeckhout gretig aandelen van Deceuninck  op. Van Eeckhout verwierf in 2014 de controle over de West-Vlaamse producent van pvc-raamprofielen op het moment dat het aan rechtkrabbelen was na een lange periode van verliezen en herstructureringen. De ondernemer pompte toen vanuit het niets 40 miljoen euro in het bedrijf om de expansie in Turkije te financieren. 

Francis Van Eeckhout, CEO en hoofdaandeelhouder Deceuninck. ©Emy Elleboog

Van Eeckhout sloeg in december nog een grote slag door een aandelenpakket van Sofina - goed voor 9,1 miljoen euro - over te nemen. Deze week kocht hij nog eens voor 200.000 euro aandelen bij en maakt daarbij gebruik van de aandelendip die deels te wijten is aan de instorting van de Turkse lira, de hoge grondstofkosten en de algemene voorzichtigheid op de aandelenmarkten. 

Het belang van Van Eeckhout zit nu net onder de 29 procent. Van zodra een aandeelhouder de grens van 30 procent overschrijdt, is een overnamebod op de resterende aandelen verplicht. Maar dat regeltje valt te omzeilen, waar Tack bij Tessenderlo ook handig van gebruikt maakte. Die verplichting geldt namelijk niet als de overschrijding gebeurt in het kader van een kapitaalverhoging. Mogelijks is Van Eeckhout een gelijkaardige zet aan het voorbereiden. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect