Tack verstevigt greep op Tessenderlo

Luc Tack. ©Thomas De Boever

Het chemiebedrijf gaat het dubbel stemrecht invoeren voor zijn langetermijnaandeelhouders. Lees: vooral Luc Tack.

Belgische bedrijven kunnen sinds 1 mei het dubbel stemrecht invoeren. Mits de algemene vergadering daar met twee derde mee instemt, krijgen alle aandeelhouders die hun aandelen twee jaar lang op naam bijgehouden hebben dubbel stemrecht.

46%
Controle
Luc Tack bezit na tal van kleine aankopen sinds begin dit jaar 46 procent van Tessenderlo.

Enkele weken geleden was FNG, het moederbedrijf van de modeketen Brantano, het eerste Belgische bedrijf dat gebruikmaakte van de mogelijkheid die de nieuwe vennootschapswet creëerde. En bij het onder zware schulden kreunende Greenyard overweegt hoofdaandeelhouder Hein Deprez de invoering ervan. 

Ook Tessenderlo  gaat de nieuwe regel invoeren, staat te lezen in de oproeping voor de buitengewone algemene vergadering van de chemiegroep op 10 juli. Die wordt - net als de weefgetouwenfabrikant Picanol - gecontroleerd door ondernemer Luc Tack. Hij bezit bijna de helft van de aandelen van Tessenderlo.

Veelvuldige inkopen

Tack stapte midden 2013 in het kapitaal van Tessenderlo. Hij kocht toen een belang van 26,7 procent van de Franse staat en legde daarvoor 192 miljoen euro op tafel, of 22 euro per aandeel. Sindsdien trok hij zijn belang fors op.

Dit jaar gaf hij via zo'n 90 transacties voor 37,2 miljoen euro aandelen in. Daardoor klom zijn belang van 43,2 tot 46 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud