Advertentie

Tessenderlo biedt 23 procent korting bij kapitaalverhoging

©BELGA

In het kader van de kapitaalverhoging van Tessenderlo Chemie kunnen bestaande aandeelhouders 1 nieuwe aandeel kopen per 3 aandelen die ze bezitten. Ze genieten bovendien een korting van 23 procent ten opzichte van de slotkoers van dinsdag.

Tessenderlo Chemie maakte midden september het plan bekend om tot 200 miljoen vers kapitaal op te halen. Nu zijn de details bekend van die operatie, die vorige week al was goedgekeurd door de aandeelhouders.

De chemiegroep met als referentieaandeelhouder en sterke man Luc Tack zal maximaal 10,59 miljoen nieuwe aandelen uitgeven tegen 16,5 euro het stuk. Tegenover de slotkoers van dinsdag (21,395 euro) is dat een korting van 22,9 procent. Als alle nieuwe aandelen een koper vinden, loopt de opbrengst op tot 174,8 miljoen euro.

Het gaat om een aanbod met voorkeurrecht. Alleen bestaande aandeelhouders kunnen dus aandelen Tessenderlo bijkopen, en wel in de verhouding 1 nieuw aandeel per 3 in bezit tof dus per 3 voorkeurrechten).

Voorkeurrechten die niet zijn uitgeoefend, worden automatisch omgezet in scrips. Die zullen vervolgens via een versnelde private plaatsing worden verkocht aan institutionelen. Die zullen de scrips uitoefenen en dus nieuwe aandelen Tessenderlo kopen. De netto-opbrengst van de verkoop van de scrips zal worden verdeeld onder de aandeelhouders die geen gebruik hebben gemaakt van hun voorkeurrechten.

Tessenderlo geeft ook nadere bijzonderheden over de aanwending van het vers kapitaal. Het zal vooral dienen 'om aangekondigde of geïdentificeerde investeringen en historische niet-recurrente uitgaven te financieren', luidt het. De investeringen gaan van groei-investeringen tot operationele investeringen en investeringen die voortvloeien uit nieuwe regelgeving. De tweede doelstelling is het versterken van de balans van de groep met het oog op de terugbetaling van schulden. Het gaat in het bijzonder om de herfinanciering van een obligatielening van 150 miljoen euro die in oktober 2015 afloopt  en van een 'back-up gesyndiceerde kredietfaciliteit' van 400 miljoen euro die loopt tot april 2016. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud