Tessenderlo bouwt in ijltempo schulden af

©BELGA

De zwakke winstevolutie maskeert een sterke kasstroom, die de chemiegroep toelaat in ijltempo de schulden weg te werken.

Tessenderlo  heeft over boekjaar 2017 nog zwakker dan verwacht gepresteerd. De chemiegroep had in augustus al gewaarschuwd dat de eerder beloofde winstgroei er niet zou komen.

Uiteindelijk kwam er na een zwak eindejaar zelfs een lagere winst uit de bus. Terwijl de omzet een kleine 5 procent steeg naar 1,61 miljard euro, viel de brutobedrijfswinst (rebitda) 6 procent terug naar 188 miljoen euro..

De belangrijkste boosdoener is de tuimelende dollar. Tessenderlo realiseert met zijn meststoffendochter Kerleyhet kroonjuweel van de groep, een belangrijk deel van de activiteiten in de Verenigde Staten. 

Voor 2018 voorspelt de chemiegroep geen beterschap en zou de winst min of meer op het peil van 2017 stabiliseren. Niet echt verrassend, aangezien de dollar zwak blijft noteren. Een stevige streep door de rekening van analisten, die op een duidelijk winstherstel mikten. Daardoor zakt het aandeel op de Brusselse beurs zo'n kleine 3 procent.

Netto zakt de jaarwinst liefst driekwart naar 25,8 miljoen euro. Dat is echter vooral het gevolg van boekhoudkundige minwaarden op intragroepsleningen in dollar, pond en Chinese renminbi.

Dat het aandeel niet meer zakt, vloeit waarschijnlijk voort uit het feit dat CEO Luc Tack - rechtstreeks of via weefgetouwenfabrikant Picanol - in het verleden van elke koerszwakte gebruikmaakte om aandelen bij te kopen

Dit jaar schuldenvrij?

Bovendien wijst het beurshuis ABN AMRO op de forse vrije kasstroom. Ondanks stabiele en forse investeringen - net als in 2016 zo'n 90 miljoen euro - steeg die cashflow naar 125 miljoen euro, dankzij een verbetering van het werkkapitaal.  Daardoor zakte de schuldenlast in één jaar van 137 naar 59 miljoen euro. In dat tempo is de chemiegroep nog dit jaar schuldenvrij.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect